Jongeren kijken 7 uur per dag op scherm en vinden dat te veel
Schermtijd

Jongeren kijken 7 uur per dag op scherm en vinden dat te veel

09-11-2020 09:38 Laatste update: 10:15

Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel.

Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten. Dat melden Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut na een representatieve steekproef onder bijna 900 deelnemers.

Nachtrust en concentratie

Hoewel schermkijken geldt als niet goed voor de nachtrust, slapen jongvolwassenen gemiddeld maar liefst 8,6 uur. Toch zegt 18 procent niet goed in slaap te komen na schermgebruik en klaagt 31 procent over een slechtere nachtrust.

Nog eens 37 procent stelt dat schermgebruik een negatieve invloed heeft op de concentratie. "Zo’n 16 procent van de jongvolwassenen geeft aan helemaal niet te sporten. Deze jongvolwassenen lopen een verhoogd risico op allerlei fysieke en mentale gezondheidsproblemen later in hun leven.", stellen de beide instanties.

Corona 

De schermtijd is door de coronapandemie nog meer toegenomen. "De lichamelijke en mentale gevolgen zijn voelbaar. Denk aan tekort aan lichaamsbeweging, stress door het altijd (online) beschikbaar zijn, een verstoring van de balans tussen werk en privé en de groeiende onrust door nepnieuws en complottheorieën", aldus het Netwerk Mediawijsheid.

Ook positieve invloed

Volgens 67 procent van de jongvolwassen heeft het gebruik van de smartphone wel een positieve invloed op het contact met familie en vrienden. "Op mentaal en sociaal vlak leveren activiteiten via een scherm ook veel op: ze helpen te verbinden met anderen, even vluchten en ontspannen, werk te doen of nieuwe dingen te maken."