Apple M1

Apple onthult eerste Macs met zelf ontworpen chip

Apple onthult eerste Macs met zelf ontworpen chip
10 november 2020 om 20:55
Laatste update: 11 november 2020 om 14:02

Apple heeft de eerste Macs aangekondigd die werken met Apples eigen computerchip, de M1. Het zijn de nieuwe versies van de MacBook Air, 13 inch MacBook Pro en Mac Mini.

Apple beloofde eerder dit jaar al dat de Mac naar de nieuwe, eigen Apple-chips ging overstappen, maar producten werden toen nog niet aangekondigd. Dat is met de onthulling van de nieuwe Macs nu wel gebeurd.

De nieuwe Macs zijn vanaf vandaag te bestellen. Ze worden vanaf volgende week aan klanten geleverd.

MacBook Air

De nieuwe MacBook Air is volgens Apple 3,5 keer sneller dan het vorige model. De grafische kracht ligt vijf keer hoger, waardoor meer games soepel moeten lopen. De SSD-opslagsnelheid zou zijn verdubbeld. De MacBook Air wordt in Nederland verkocht vanaf 1.129 euro

De ingebouwde chip vereist ook geen ventilator, waardoor de laptop net als een smartphone of tablet helemaal stil blijft. Batterijduur ligt hoger dan bij voorgaande MacBooks: volgens Apple kun je dubbel zo lang videobellen.

De nieuwe MacBook Pro

MacBook Pro

De 13 inch-versie van de MacBook Pro wordt ook voorzien van de Apple-chip. Grafisch is hij vijfmaal krachtiger dan het huidige Intel-exemplaar dat Apple verkoopt. De techgigant zegt dat hij drie keer zo snel is als concurrerende Windows-laptops.

De MacBook Pro zal nog wel van een ventilator worden voorzien. Hierdoor kan de laptop hogere kloksnelheden halen en betere prestatie leveren. De chip is energiezuinig genoeg om 17 uur op het web te browsen of 20 uur naar video te kijken.

De nieuwe MacBook Pro wordt voor 1.449 euro verkocht.

Mac Mini

Apples kleine Mac Mini-computer krijgt ook een variant die draait op de zelfontworpen chip. Bij deze computer ligt de processorkracht drie keer hoger dan bij het vorige model. Grafisch is de kracht zesmaal groter. 

Achterop zitten USB-C-poorten en een HDMI 2.0-poort. Met die laatste wordt een resolutie van maximaal 6K ondersteund. De nieuwe Mac Mini is verkrijgbaar vanaf 799 euro in Nederland.

Apple M1-chip

De nieuwe Macs draaien op de Apple M1-chip, die de techreus speciaal voor de computers heeft ontworpen. In dit onderdeel zitten alle losse processoren die eerder los op het moederbord zaten.

De M1 wordt gemaakt op 5 nanometer en telt 16 miljard transistoren. De processor heeft acht kernen. Vier daarvan bieden hoge prestaties, terwijl de andere vier energiezuinig zijn. 

Apps starten direct

Volgens Apple-topman Craig Federighi is de M1-chip razendsnel. Apps starten meteen op en draaien vloeiend. Webbrowser Safari zou tot anderhalf keer sneller werken dan op Intel-Macs. 

Ontwikkelaars moeten hun apps optimaliseren voor de M1-chip voordat ze goed werken op de laptop. Apple heeft dat zelf al gedaan met zijn eigen apps. Daarnaast kregen ontwikkelaars sinds deze zomer de tijd om hetzelfde te doen. Het wordt ook mogelijk om iOS-apps te draaien op de Mac.

Einde voor Intel in zicht

Apple verkocht al zijn Macs met chips van Intel. Door over te stappen naar zelfontworpen alternatieven, lijkt het einde van de samenwerking met Intel in zicht.

Toch zal het nog even duren. Apple-CEO Tim Cook beloofde eerder dat het bedrijf nog een tijd lang Intel-Macs naast die met de eigen chips zal blijven verkopen.

Getest: de iPhone 12 Mini en Pro Max