Cloudopslag

Google stopt met gratis oneindige opslag in Foto's-app

11 november 2020 om 19:10
Laatste update: 11 november 2020 om 19:20

Google gaat gebruikers niet langer onbeperkte opslagruimte aanbieden binnen de Google Foto's-app.

Dat heeft de zoekreus verteld aan The Verge. De fotodienst bood gebruikers vijf jaar lang de mogelijkheid oneindig veel foto's te bewaren, met als voorwaarde dat ze in een lagere resolutie werden opgeslagen.

Na 1 juni 2021 komt daar een einde aan. Vanaf die datum hebben gebruikers 15 gigabyte opslag, tenzij ze een abonnement nemen. Volgens Google telt de maatregel alleen voor foto's die na die datum worden geüpload. Het betekent dat gebruikers niet ineens tegen het datalimiet aanlopen.

Het bedrijf maakt nog wel een uitzondering van bezitters van hun eigen Pixel-telefoons, die na 1 juni de onbeperkte opslagoptie mogen blijven gebruiken. 

Noodzakelijke maatregel

Volgens de techreus is de maatregel noodzakelijk om Google Foto's op de lange termijn draaiende te houden. Zou het bedrijf oneindig onbeperkte ruimte voor foto's blijven bieden, dan zou dit op termijn tot ruimtetekorten kunnen leiden.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Google zijn oneindige cloudopties inperkt. Onlangs veranderde de zakelijke dienst Gsuite in Google Workspace, waarbij het niet langer mogelijk is om onbeperkt veel in de cloud op te slaan.