Oproep grote groep bedrijven: pak Google harder aan
Tech

Oproep grote groep bedrijven: pak Google harder aan

12 november 2020 om 12:46
Laatste update: 12 november 2020 om 12:46

Toezichthouders in de Europese Unie moeten hardere maatregelen nemen tegen techreuzen als Google die hun marktdominantie zouden misbruiken. In totaal 165 bedrijven en brancheorganisaties hebben die oproep gedaan.

De klagers vinden dat de betreffende bedrijven hun eigen diensten op het web oneerlijk bevoordelen. De groep bestaat uit bedrijven uit 21 EU-landen. Verder hebben ook Amerikaanse en Britse bedrijven zich achter de oproep geschaard.

Ze stuurden een gezamenlijke brief naar EU-commissaris Margrethe Vestager, meldt Reuters.

Volgorde zoekresultaten

Google zou onder meer zijn eigen diensten, zoals die voor accommodatie, reizen en banen, hoger in zijn zoekresultaten zetten. Dit is volgens de briefschrijvers tegen de regels.

Om deze praktijken te stoppen moet snel actie worden ondernomen, zo klinkt het. Google heeft de beweringen altijd tegengesproken.

Miljarden aan boetes

Vestager heeft in de afgelopen drie jaar boetes van in totaal bijna 8,3 miljard euro opgelegd aan Google voor het misbruiken van zijn marktmacht. Het ging onder meer om oneerlijke praktijken met de vergelijkingsdienst Google Shopping, besturingssysteem Android en zijn reclamebedrijf.

Lang wachten op nieuwe EU-regels

Onder de ondertekenaars van de brief zijn onder meer Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone en Foundem. Hun eerdere beklag was al aanleiding voor maatregelen tegen Google.

Volgens de klagers duurt het ook te lang voordat nieuwe Europese regels kunnen voorkomen dat dominante onlineplatforms hun eigen diensten bevoordelen. Ze dringen er bij Vestager op aan snel te handelen om ervoor te zorgen dat Google zijn concurrenten gelijk behandelt in de zoekresultaten.

Wetsontwerp op 2 december

Vestager zal op 2 december een wetsontwerp aankondigen. Daarvoor is wel de inbreng van de EU-lidstaten en het Europees Parlement nodig voordat het tot daadwerkelijke wetgeving komt. Dit proces kan een jaar of mogelijk nog langer duren. Het is ook onduidelijk of de nieuwe regels van invloed zullen zijn op de presentatie van de zoekresultaten van Google.

Is Big Tech te machtig?