Mondkapjes

Getest: mondmasker waar je bril minder van beslaat

Mondmasker mondkapje bril beslaan beslagen mondkapjes
13 november om 12:07
Laatste update: 13 november om 13:58

Het Chinees-Amerikaanse AirPop is in Nederland neergestreken en brengt drie hoogwaardige, niet-medische mondmaskers uit.

Sinds maart heb ik diverse niet-medische mondmaskers geprobeerd en getest. Het bekende wit-lichtblauwe drielaags wegwerpmasker dat je bij bus- en treinstations helaas zo vaak afgedankt op de stoep ziet liggen. Filtert goed, maar is weinig duurzaam. Ik heb er altijd een paar in m’n tas als back-up, maar ze blinken niet uit qua comfort en pasvorm.

Daarnaast heb ik verscheidene wasbare mondkapjes geprobeerd. Modieuze zoals van Ball and Buck, van Artifact met losse filters erbij en van ByBrown, of sportieve, zoals die van Under Armour. De maskers die ik echter het vaakst draag zijn van Oroblu. Ik heb geen gegevens over het filtervermogen, maar het materiaal ervan is comfortabel, de pasvorm prettig en het ademend vermogen aangenaam.

Je moet alleen geen bril opzetten.

De meeste mondmaskers dekken het gezicht onvoldoende nauwsluitend af, zodat er langs je wangen, je kin en met name langs je neus naar boven toe uitgeademde lucht ontsnapt. Dat is op zich geen ramp, het belangrijkste is dat een masker vooral de lucht tegenhoudt die je anders recht voor je uit zou uitademen. Maar daardoor beslaat dus wel je bril.

De Pocket Mask van AirPop is het eerste niet-medische mondmasker dat ik heb geprobeerd, waarbij die condensatie op je bril beduidend minder optreedt. Minder zelfs dan een medisch masker (KN95) dat wordt gebruikt door zorgpersoneel. De oplossing is verrassend eenvoudig: een zacht schuimen neuskussen. Het vierlaagse masker is licht en zit prettig. Zo zijn de elastieken breed en lang genoeg, zodat je geen flaporen krijgt of het elastiek achter je oor zeer gaat doen.

Het ontwerp is tentvormig. Dat oogt wat snavelig, maar daardoor krijg je het minder snel benauwd en is het masker makkelijk opvouwbaar.

De Pocket Mask is wasbaar en behoudt zijn filtercapaciteit - AirPop claimt 99,3% van alle deeltjes en druppeltjes tot 0,3 micron - minstens 40 uur. Ze zijn per 2 (14,99 euro) of 4 stuks (24,99 euro) verkrijgbaar in zwart of wit en er is los een hardplastic etui (9,99 euro) voor beschikbaar. De Pocket is er ook in een variant voor kinderen, in wit, lichtblauw en roze.

AirPop verkoopt ook de iets duurdere Light SE (29,99 euro voor 4 stuks). Dat masker is niet voorzien van een schuimen neusbrug, maar een gemaakt van thermoplastisch elastomeer. Zacht plastic, zeg maar. Zit minder lekker en lekt lucht meer dan het schuim in mijn ervaring.

Goed om te weten in dit verband is dat de NEN (Nederlandse Norm) vorige maand in het tv-programma Kassa bekendmaakte te werken aan een certificatieschema voor niet-medische mondkapjes, waaruit een keurmerk zal volgen.

Erwin van der Zande