Privacy-activist dient aanklacht in tegen Apple in EU
Privacy

Privacy-activist dient aanklacht in tegen Apple in EU

16-11-2020 10:20 Laatste update: 18:30

De Oostenrijkse privacy-activist Max Schrems heeft aanklachten ingediend tegen Apple bij twee Europese toezichthouders. Volgens Schrems volgt Apple zonder toestemming het internetgedrag van gebruikers van iPhones.

De organisatie van Schrems, NOYB, diende de aanklacht in bij de privacywaakhonden in Berlijn en Madrid. Volgens Schrems slaan iPhones automatisch een trackingcode voor advertenties op zonder toestemming te vragen aan de gebruiker, wat tegen de Europese privacywetten in zou gaan.

Advertenties personaliseren

Het draait daarbij om de zogeheten ‘Identifier for Advertisers’ (IDFA) die automatisch wordt gegenereerd bij het instellen van een nieuwe iPhone. Met die identifier kunnen Apple en andere partijen gebruikers online volgen, bijvoorbeeld om advertenties te personaliseren.

Apple beweerde afgelopen jaren veel zorgvuldiger te zijn rondom privacy dan andere techbedrijven als Google en Facebook.

Apple ontkent de aantijgingen van NOYB en zegt dat het de 'feitelijke onjuistheden' zal toelichten mochten de privacytoezichthouders de zaak gaan onderzoeken. 

Facebook-zaak

Schrems spande eerder een rechtszaak aan tegen Facebook in Ierland. Daarop werd het zogeheten Privacy Shield-verdrag door het Europese Hof ongeldig verklaard. Dat houdt in dat bedrijven niet zomaar gegevens van Europese gebruikers naar de Verenigde Staten mogen sturen.

Facebook is inmiddels weer naar de rechter gestapt om dit aan te vechten, omdat het volgens het bedrijf onmogelijk is om Europese data in de EU te houden.

Schrems hekelt de traagheid van de Ierse privacy-autoriteiten en hoopt dat hun Spaanse en Duitse evenknieën sneller zullen handelen in de zaak rondom Apple. NOYB zegt zijn pijlen ook op Google gericht te hebben, dat een vergelijkbaar volgsysteem heeft als Apple.

Zijn de techreuzen te machtig?