Getest: veegt deze snoerloze stofzuiger de vloer aan met Dyson?
Bright Review

Getest: veegt deze snoerloze stofzuiger de vloer aan met Dyson?

03-12-2020 15:30 Laatste update: 15:30

Bright-tester Rutger Middendorp ging aan de slag met de Roidmi RS60, een snoerloze stofzuiger die meerdere designprijzen won. Verslaat-ie zijn Dyson?

Wie vernieuwing zoekt bij het stofzuigen, loopt er al snel tegenaan dat niet één product voor alle situaties het handigste is. Bij ons draait een robotstofzuiger, maar die sleep je niet elke keer van de ene naar de andere kamer. Prima voor de woonkamer en keuken dus, maar de gang doe ik liever met de hand. Daarvoor gebruik ik al een aantal jaren een Dyson V7 (we zijn inmiddels bij de V11 aanbeland) en die heeft voor- en nadelen. Hij zuigt heel netjes, is als kruimeldief en als stofzuiger te gebruiken en hij is makkelijk op te laden in zijn houder. Hij is echter oerlelijk. Het ontwerp doet velen denken aan een slagroomtaart. De niet-verwisselbare accu gaat op de maximale stand maar een paar minuten mee en het omzetten van de eco- naar de turbo-stand is onhandig. 

De Dyson is er in eindeloos veel uitvoeringen, met speciale borsteltjes en opsteekapparaten, maar kost in de standaardversie ongeveer 600 euro. De Roidmi RS60 is nog duurder (670 euro) maar daar krijg je standaard accessoires bij als een dweilunit (die achter de stofzuiger aan dweilt), een gemotoriseerde matrasborstel en een dierenhaarborstel. Er zijn overigens goedkopere varianten te koop. De RS40 kost ruim 100 euro minder. 

Roidmi is een Chinees merk (onderdeel van Xiaomi) dat de premiummarkt wil veroveren. Dat doen ze door prestigieuze designprijzen als de Red Dot en iF te winnen met een fraai uiterlijk, een serieus prijskaartje én een website met .dk op het einde, om te doen alsof ze Deens zijn. 

Roidmi met accessoires: van links: dweil, matrasborstel, dierenborstel

De accu gaat in de laagste stand 70 minuten mee. Dat heb ik niet uitgeprobeerd, want ik heb een leven en bovendien is de laagste stand wat matjes. Met een knop direct onder je duim zet je op de middelste of turbostand. In die laatste heb je de accu in 10 minuten leeg. Dat heb ik wel getest en dat klopt. De middelste stand is echter prima en daar kon ik moeiteloos vier kamers mee stofzuigen en toen had ik nog 30 procent over. In praktijk kan de Roidmi langer zuigen dan dat ik daar zin in heb. 

In tegenstelling tot de Dyson is het niet gissen naar hoe lang je nog kunt schoonmaken. Het OLED-display geeft exact aan hoeveel procent van de acculading nog over is. Dat je op dat display ook ziet hoe weinig calorieën je verbrandt met stofzuigen vind ik een beetje overbodig. Maar ieder z'n eigen humor, natuurlijk. Ook de verbinding met een app via bluetooth levert weinig concrete voordelen op. Je kunt de software er mee updaten, maar kom op, hoeveel kun je nu werkelijk veranderen aan de software van een stofzuiger?

Wel een leuke innovatie is de ledverlichting voorop. Als het een beetje donker is voor je zuigmond, gaat vanzelf het licht aan. Handig als je wilt weten of er nog monsters, of chips, onder je bed liggen. 

OLED display voor batterijstatus en calorieënverbruik

Achter de zuigmond kun je een klein dweiltje plaatsen met een waterreservoir er boven. Van het effect daarvan moet je je niet teveel voorstellen. In een kleine kamer met een gladde vloer wordt het net iets schoner dan zonder. Maar heb je een tapijtje liggen, of moet je een flink oppervlak doen, dan is het niet erg praktisch.

Het ophangsysteem is een beetje wonderlijk. Je moet het magnetisch oplaadstation precies op de juiste hoogte monteren, zodat je de stofzuiger er tegenaan kan zetten. Op zich eenvoudig, maar je kunt hem dus niet ophangen. Helaas heeft Roidmi ook niet meegedacht als het gaat om het bewaren van de accessoires. Bij Dyson heb je een handig ophangsysteem voor je zuigmondjes. Bij de Roidmi moet je zelf maar een la vinden. 

Ten opzichte van mijn Dyson vind ik de Roidmi RS60 een verbetering. Hij is mooier, ligt lekkerder in de hand, maakt minder herrie en houdt het langer vol. De accu is ook eenvoudig zelf te vervangen als hij op is. Maar 670 euro voor een stofzuiger doet wel een beetje pijn. Zelfs als hij je bedrade stofzuiger kan vervangen. 

Kijk ook: robotstofzuiger en dweilrobot werken samen