Onafhankelijke raad Facebook krijgt 20.000 klachten in maand tijd
Klachten gebruikers

Onafhankelijke raad Facebook krijgt 20.000 klachten in maand tijd

01-12-2020 15:22 Laatste update: 15:24

Facebook heeft sinds eind oktober een onafhankelijke raad van beroep, waarbij gebruikers een verwijderd bericht kunnen aanvechten. Tot nu toe kwamen er al ruim 20.000 klachten binnen. De raad heeft toegelicht welke kwesties prioriteit krijgen.

Facebook verwijdert dagelijks duizenden berichten, zowel geautomatiseerd als met menselijke moderatoren. Wie het niet eens is met zo'n verwijdering, kan sinds oktober aankloppen bij het Facebook Oversight Board. De onafhankelijke raad bekijkt opnieuw of het bericht van Facebook verwijderd moet worden of niet, en velt dan een bindend oordeel – ook als Facebook-topman Zuckerberg het daar niet mee eens is.

Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 zaken aangemeld, meldt het Oversight Board dinsdag. "Omdat de Raad niet elk beroep kan behandelen, geven we prioriteit aan zaken die mogelijk veel gebruikers over de hele wereld treffen, die van cruciaal belang zijn voor het publieke debat of die belangrijke vragen oproepen over het beleid van Facebook."

Zes zaken

De raad heeft zes zaken uitgekozen om als eerste te behandelen: vijf die zijn aangedragen door gebruikers, eentje die vanuit Facebook komt.

Eén van de klachten gaat over screenshots van tweets van de voormalige minister-president van Maleisië. Die twitterde: 'moslims hebben het recht om kwaad te zijn en om miljoenen Fransen te doden wegens slachtpartijen in het verleden'. De screenshots werden zonder omschrijving geplaatst, maar waren volgens de gebruiker bedoeld om de aandacht te vestigen op de 'vreselijke woorden' van de oud-premier. De raad bekijkt nu of de screenshots terecht zijn verwijderd.

Oeigoeren

Een ander bericht dat verwijderd is, toonde een afbeelding van een overleden kind, met daarbij de vraag waarom er geen vergelding is voor de behandeling van Oeigoeren door de Chinese regering. Ook dit bericht werd door Facebook verwijderd in het kader van zijn beleid tegen haatzaaien.

Ook verwijderde Facebook een bericht van een Braziliaanse gebruiker, met foto's waarop symptomen van borstkanker te zien zijn. Op sommige foto's zijn vrouwelijke tepels te zien, wat volgens Facebook een overtreding van zijn beleid rond naaktheid is.

Coronavirus

De zaak die door Facebook is aangedragen, gaat om een video waarin kritiek is op de Franse aanpak van het coronavirus. Er worden omstreden medicijnen zoals hydroxychloroquine genoemd in de video, waarvan de werking tegen het coronavirus niet is bewezen.

Facebook zegt dat de verwijdering van de video een duidelijk voorbeeld is van de uitdagingen bij het voorkomen van fysieke schade bij gebruikers als gevolg van verkeerde informatie over de COVID-19-pandemie.

Panels van vijf mensen

Elke zaak wordt toegewezen aan panels van vijf leden, waarvan elk panel tenminste één lid uit de regio bevat waaruit de klacht komt. De raad verwacht in elke zaak een oordeel te vellen, en dat Facebook daarna binnen 90 dagen op die beslissing reageert.

Facebook is verplicht het advies van de raad op te volgen, en moet publiekelijk reageren op eventuele aanvullende beleidsaanbevelingen die de Raad doet. De raad bestaat uit experts van over de hele wereld, inmiddels zijn er twintig leden. Er moeten minstens elf mensen in de raad zitten, maar uiteindelijk wil Facebook dat er ongeveer veertig leden zijn.

Leden worden voor een termijn van drie jaar benoemd, met een maximum van negen jaar. Onder de leden zijn onder meer professoren, directeuren van mensenrechtenorganisaties en de voormalig premier van Denemarken.

Zijn techreuzen als Facebook te machtig?