Consumentenbond start meldpunt voor klachten Nintendo Switch
Joy-Con

Consumentenbond start meldpunt voor klachten Nintendo Switch

07-12-2020 10:27 Laatste update: 11:29

Meerdere Europese consumentenorganisaties roepen gebruikers van de Nintendo Switch op om klachten over de bijbehorende Joy-Con-controller te melden.

Het gaat om het zogenoemde Joy-Con-driftprobleem. Personages of de camera in games worden dan bestuurd zonder dat het pookje van de controller wordt aangeraakt. Er is een probleem met de montage van het pookje, dat al speelt sinds de introductie van de Switch in 2017.

De Consumentenbond vraagt gebruikers met zulke controllerproblemen om een vragenlijst in te vullen. De bond doet de oproep samen met consumentenorganisaties uit België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Noorwegen, Portugal, Slovenië, Slowakije en de Europese koepelorganisatie BEUC.

Onduidelijkheid over reparaties

De topman van Nintendo bood eerder al zijn excuses aan voor de problemen. Nintendo repareert getroffen controllers in sommige gevallen gratis, maar is daar niet erg duidelijk over. Die beperkte opties tot reparatie zijn volgens de Consumentenbond ook een punt van kritiek.

"We doen de oproep omdat we signalen krijgen dat de Switch niet zo lang meegaat als consumenten zouden mogen verwachten", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Bovendien zijn de opties om de console te repareren beperkt, waardoor consumenten gedwongen zijn tot dure vervangingen. De reacties gebruiken we om te bepalen welke verdere actie we ondernemen." 

Rechter controller vaakst getroffen

De rechter Joy-Con zou het vaakst door de problemen getroffen worden. Reparateurs vragen zo'n 25 euro voor het verhelpen van het probleem.

Een nieuwe set controllers kost zo'n 70 euro, ook zijn de Joy-Con voor links en rechts los verkrijgbaar voor zo'n 44 euro per stuk.

Animal Crossing verkoophit

De verkoop van de Switch gaat hard sinds de uitbraak van corona, waardoor wereldwijd mensen veel meer tijd gedwongen thuis doorbrengen. Nintendo verkocht van maart tot eind september 12,5 miljoen consoles: 80 procent meer ten opzichte van een jaar eerder.  

Vooral de populariteit van het spel Animal Crossing: New Horizons jaagt de vraag naar de Switch aan. In totaal zijn er van dat spel al 26 miljoen stuks verkocht.

Met deze Mario Kart-game race je door je kamer: