EU-deal over verwijderen terreurpropaganda binnen uur
Sociale media

EU-deal over verwijderen terreurpropaganda binnen uur

11-12-2020 08:06 Laatste update: 08:21

Terroristische propaganda op sociale media moet binnen een uur worden verwijderd of ontoegankelijk gemaakt nadat de nationale bevoegde autoriteit daarover aan de bel trekt.

Ook moeten de betrokken internetbedrijven meer proactieve maatregelen nemen tegen misbruik van hun netwerk door terroristen. Dat zijn de EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen.

Om terroristen te belemmeren via het internet mensen te radicaliseren, recruteren en tot geweld aan te zetten, hadden de EU-leiders in juni 2018 de Europese Commissie om een wetsvoorstel gevraagd. Dat kwam al twee maanden later. Volgens deskundigen hebben terroristische boodschappen vooral het eerste uur dat ze online staan een grote impact.

De lidstaten kunnen sancties instellen als een internetdienst geen gehoor geeft aan het bevel om de gewraakte boodschap te verwijderen. De nieuwe wetgeving geldt voor alle onlineplatforms, ook als die niet zijn gevestigd in een EU-land.

De internetbedrijven kunnen zelf bepalen hoe ze zichzelf weren tegen misbruik voor terreurpropaganda, bijvoorbeeld door automatische opsporing van extremistische boodschappen.

Internetplatforms zijn volgens de EU-regels niet verplicht om alle inhoud te controleren of te filteren. De grote internetpartijen moeten ook jaarlijkse transparantieverslagen publiceren over de aanpak van terreurcontent. 

Als materiaal wordt verspreid voor educatieve, journalistieke, kunstzinnige of onderzoeksdoeleinden of om terrorisme te voorkomen of te bestrijden, wordt het volgens de nieuwe wetgeving niet als terroristische inhoud beschouwd. "Dit omvat ook inhoud waarin polemische of controversiële standpunten in een openbaar debat worden uitgedrukt."