Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik
Machtsmisbruik

Google door 38 staten VS aangeklaagd om marktmisbruik

17-12-2020 19:15 Laatste update: 19:20

Google heeft zijn derde Amerikaanse mededingingszaak in twee maanden tijd binnen. Openbaar aanklagers van 38 Amerikaanse staten klagen het Amerikaanse bedrijf aan wegens vermeend marktmisbruik.

Ze beschuldigen de zoekmachinegigant ervan concurrenten op ongeoorloofde wijze buitenspel te hebben gezet.

De aanklacht wordt aangevoerd door de staten Iowa en Colorado. Het nieuws komt kort na de aankondiging dat tien staten onder leiding van het Openbaar Ministerie van Texas een rechtszaak tegen Google zijn begonnen wegens oneerlijke handelspraktijken.

In de nieuwe aanklacht wordt Google ervan beticht deals te sluiten met klanten of partners die ertoe leiden dat consumenten minder snel naar concurrerende zoekmachines gaan. Ook zou het techbedrijf met bepaalde marketingsoftware de eigen zoekmachine voortrekken, terwijl klanten wordt voorgehouden dat Google geen voorkeursbehandeling krijgt.

Volgens de openbaar aanklager van Iowa past Google op het vlak van opkomende technologieën dezelfde uitsluitingstactieken toe. Zo zou het concern ook met zijn spraakgestuurde assistent vooral de eigen zoekfuncties voor internet bevoordelen.

Google en Facebook

In oktober beschuldigde het federale ministerie van Justitie Google er al van misbruik te maken van zijn dominante marktpositie. Woensdag betichtten tien staten de Alphabet-dochter er in een andere zaak van oneerlijk afspraken met Facebook te hebben gemaakt.

Door een samenwerking tussen de twee internetbedrijven werden adverteerders op Facebook voorgetrokken op Google. Ook zouden ze prijsafspraken hebben gemaakt.