App tegen angst voor vaccinatie

Bang voor naalden? Deze app helpt bij prikangst

vaccinatie corona vaccin prikken angst prikangst
5 januari 2021 om 10:11
Laatste update: 5 januari 2021 om 11:50

Een nieuwe app van de Universiteit van Tilburg moet helpen om prikangst onder controle te houden. De app zou stress wegnemen terwijl mensen wachten om gevaccineerd te worden.

Minstens 35 procent van alle mensen heeft prikangst, stellen de wetenschappers. "Bijna 20 procent van de mensen die bang is voor naalden heeft eerder al aangegeven geen vaccinatie te durven halen." Volgens de onderzoekers kan dit "een behoorlijke impact hebben" op het proces van de corona-vaccinaties. 

Met de app AINAR speel je eerst een puzzelspelletje voorafgaand aan de injectie. Ondertussen analyseert de app je gezicht met behulp van de selfiecamera in je telefoon.

Als er signalen van angst, stress of flauwvallen worden gedetecteerd, kleurt de puzzel rood. Is de gebruiker rustig, dan zijn de puzzelstukjes blauw. Gebruikers moeten vakjes inkleuren door op het scherm te tikken, en daarbij zorgen dat die zoveel mogelijk blauw kleuren door tot rust te komen.

"Als we je vragen om je hartslag omlaag te brengen, is dat heel erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Maar als we je een balletje laten zien dat op hetzelfde tempo als je hartslag stuitert en we je vragen om het balletje trager te laten gaan, leer je wel om je hartslag omlaag te brengen", aldus de makers.

Algoritme getraind met infraroodbeelden

De wetenschappers achter de app hebben bij de bloedbank met behulp van infraroodcamera’s de gezichten van bloeddonoren onderzocht. Zo wisten ze welke veranderingen optreden als een donor onwel wordt. Die gegevens zijn gebruikt om het algoritme voor de app te maken.