Amerikaanse 5G-veiling blijft records breken
5G

Amerikaanse 5G-veiling blijft records breken

05-01-2021 13:50 Laatste update: 14:02

De veiling van frequenties voor mobiele 5G-netwerken in de Verenigde Staten blijft records breken.

De totale waarde van de biedingen is inmiddels de 76,5 miljard dollar (ruim 62 miljard euro) gepasseerd. Dat is veel meer dan de 47 miljard dollar (38 miljard euro) die vooraf verwacht werd, meldt Bloomberg.

Het bedrag is ook aanzienlijk hoger dan de 44,9 miljard dollar (36,8 miljard euro) die in een veiling voor 4G-frequenties in 2015 werd geboden. De frequenties die nu geveild worden zijn erg belangrijk voor mobiele providers om mee te komen in de strijd om het beste 5G-netwerk te bouwen.

5G in VS ook voor thuis

Wie welke frequentie heeft gewonnen, wordt vermoedelijk pas in februari bekendgemaakt. Niet alleen mobiele providers dingen mee, ook aanbieders van kabelinternet azen op 5G-frequenties om daarmee snel thuisinternet aan te bieden op plekken waar het gewone kabelnetwerk te traag is.

Over 5G en straling:

Satellietverbindingen

De winnaars van de veiling moeten bovenop de kosten voor de licenties nog eens circa 13 miljard dollar (10,6 miljard euro) betalen aan de huidige gebruikers van de frequenties.

Ze worden nu ingezet voor satellietverbindingen die zullen verhuizen om plaats te maken voor de 5G-netwerken.

Nederland

In Nederland werden de eerste 5G-frequenties in de zomer van 2020 geveild. Dat leverde de schatkist 1,2 miljard euro op.

In 2022 volgt een nieuwe veiling van nieuwe 5G-frequenties voor snellere verbindingen.