© Samsung

Samsung onthult tv's met 'veel beter beeld' dankzij miniled
Neo QLED

Samsung onthult tv's met 'veel beter beeld' dankzij miniled

06-01-2021 17:35 Laatste update: 17:39

Samsung heeft zijn nieuwe tv-lijn voor 2021 onthuld. Veel van de nieuwe tv-modellen gebruiken Neo QLED, Samsungs merknaam voor de schermtechniek miniled.

Samsung maakt geen oled-tv's, vaak geprezen als de tv's met de mooiste kleuren en het hoogste contrast. Het bedrijf zet nu vol in op twee alternatieven: het duurdere maar veelbelovende microled, maar voor de normale consumenten vooral op miniled.

Miniled is simpel gezegd een veel geavanceerdere versie van de backlight die we kennen van lcd- en led-schermen. Vroeger was dat één groot vlak, bij miniled kan de backlightverlichting heel precies op allerlei honderden tot duizenden beeldzones aan en uit worden gezet, en feller of minder fel. Dat komt het contrast en de HDR van de tv's ten goede.

Samsung laat niet weten hoeveel miniled-lampjes zijn nieuwe tv's heeft, en hoeveel dimzones. Wel zegt het bedrijf dat zijn miniled tot 40 keer kleiner zijn dan de backlight-lampjes in traditionele tv's.

Nieuwe 8K en 4K

Samsung heeft twee nieuwe 8K-modellen met Neo QLED onthuld. De QN900A is de opvolger van de vrijwel randloze 8K-tv die Samsung vorig jaar introduceerde. Daarnaast is de QN800A aangekondigd, ook een 8K-tv maar een klasse lager. Beide tv's verschijnen in 65, 75 en 85 inch. Prijzen van beide tv's worden later dit jaar bekendgemaakt. Miniled zit ook in drie 4K-tv's die dit jaar op de markt komen: de QN95A, QN90A en QN85A. Die tv's verschijnen in 50, 55, 65, 75 en 85 inch.

De vrijwel randloze 8K-tv van Samsung.

Design-tv The Frame

Ook de design-tv The Frame is vernieuwd. Samsungs schilderij-tv is dunner geworden: 24,9 millimeter dik en daarmee volgens Samsung net zo dik als een regulier schilderij. De keuze uit lijsten voor de tv zijn groter dan ooit volgens het bedrijf.

Tv's met microled nog peperduur

Samsung heeft daarnaast ook een microled-scherm, dat net als oled werkt zonder backlight. Onlangs kondigde Samsung al een 110 inch versie van zijn microled-tv aan, nu komen er ook versies van 99 en 88 inch. Het 110 inch model kost ruim 125.000 euro, en verwacht wordt dat die prijzen de komende jaren hoog blijven.

Samsung kondigde daarnaast aan zijn afstandsbedieningen voortaan zonder verwisselbare batterij te leveren, maar met een zonnepaneeltje. Dat zou milieuvriendelijker zijn, net als de versoberde kartonnen verpakking van de tv's. Die is nu onbedrukt, zodat die door consumenten hergebruikt kan worden.

De meeste nieuwe Samsung-tv's komen in de loop van 2021 op de markt, prijzen en beschikbaarheid volgen nog.

TOP 5: nieuwe gear voor pc-gamers

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s