WhatsApp en Facebook gaan in februari data uitwisselen, maar niet in Europa
Privacy

WhatsApp en Facebook gaan in februari data uitwisselen, maar niet in Europa

06-01-2021 19:02 Laatste update: 07-01-2021 10:09

WhatsApp waarschuwt dat gebruikersgegevens vanaf 8 februari met Facebook worden gedeeld om de ervaring op dat sociale netwerk te verbeteren. Die maatregel geldt niet in Europa, waar de datadeling is verboden.

Dat staat in de nieuwe privacyvoorwaarden die het bedrijf heeft gepubliceerd, merkt XDA-Developers op. WhatsApp-gebruikers moeten met die regels akkoord gaan als ze de app willen gebruiken.

Door de datadeling kan een WhatsApp-account aan een profiel op Facebook worden gekoppeld. Het is nog niet bekend hoe de informatie zal worden ingezet, maar het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om WhatsApp-vrienden op Facebook te vinden.

De uitwisseling van gegevens was langere tijd een zorgpunt voor critici, die vrezen dat het bedrijf hiermee nog meer telefoonnummers en persoonsgegevens kan verwerken.

Niet in Europa

De nieuwe regels gelden niet in Europa. "Op dit moment gebruikt Facebook je WhatsApp-accountgegevens niet om je ervaring op Facebook-producten te verbeteren of om je een relevantere advertentie-ervaring op Facebook te bieden", staat ook vermeld in de Nederlandstalige variant van de voorwaarden.

Daarmee lijkt het bedrijf mee te gaan in eisen van de Europese marktwaakhond. Deze zei dat Facebook de chatapp in 2014 alleen mocht kopen als informatie tussen beide platformen nooit wordt uitgewisseld.