© Sony Electronics

Sony verkoopt Mandalorian-achtige led-schermen voor filmsets
Zeer felle schermen

Sony verkoopt Mandalorian-achtige led-schermen voor filmsets

07-01-2021 11:42 Laatste update: 11:43

Sony gaat led-schermen verkopen speciaal voor virtuele filmsets, als vervanging van de bekende blauwe en groene schermen.

Sony wil de schermen verkopen aan professionele film- en videomakers, meldt het bedrijf. Het gaat om modulaire schermen, waarbij verschillende panelen in allerlei configuraties aan elkaar gemaakt kunnen worden. De schermen gebruiken Sony's Crystal LED-techniek: in feite is dat microled, een alternatief voor oled.

Er zijn twee series: de C-serie met zeer hoog contrast en de B-serie met een zeer hoge helderheid tot 1800 Nits. Ter vergelijking: smartphoneschermen blijven onder de 1000 Nits. De B-serie is ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment, en gemaakt om aan de eisen van filmproductie te voldoen. Zo hebben die schermen een anti-reflectieve coating en een matte afwerking.

Bij The Mandalorian bestaat de set rondom uit schermen.

Bekend van The Mandalorian

De schermen zijn vanaf komende zomer beschikbaar voor een nog onbekende prijs. De schermen zijn bedoeld voor het bouwen van virtuele sets. De makers van Star Wars-serie The Mandalorian pionierden met zo'n scherm, dat zij 'The Volume' noemen.

Grote delen van de serie zijn opgenomen binnen een enorm beeldscherm dat volledig rond de set liep. Ook het plafond van The Volume bestaat uit schermen.

Voordelen

Het gebruik van beeldschermen in plaats van de bekende blauwe en groene schermen, heeft een aantal voordelen. Zo zien acteurs, cameramensen en regisseurs direct al hoe de digitale omgeving eruit gaat zien.

Ook oogt de lichtval natuurlijker, omdat de beeldschermen direct in de juiste kleur en vanuit de juiste hoek licht op de acteurs werpen. Dat was bij The Mandalorian van belang, omdat de hoofdpersoon een reflecterend pak draagt.

Top 5: game-gear voor 2021