© Daniel Benavides, Creative Commons

Twitch blokkeert PogChamp-emote na rellen Capitool
Gameplatform grijpt in

Twitch blokkeert PogChamp-emote na rellen Capitool

07-01-2021 13:12 Laatste update: 13:17

Gameplatform Twitch heeft de populaire ‘PogChamp’-emote geblokkeerd. De PogChamp-emote is een afbeelding van de streamer Ryan Gutierrez die opgewonden lijkt te reageren. De blokkade volgt nadat Gutierrez zich positief uitliet over de rellen bij het Capitool.

Het gebruik van de PogChamp-emote is een belangrijk onderdeel geworden van de taal en cultuur op Twitch, dat vooral populair door livestreams van gamesessies. De emote wordt meestal ingezet bij berichten die veel verbazing, bewondering, opwinding of andere emoties opwekken.

Nadat Gutierrez op Twitter steun uitsprak voor de relschoppers bij het Capitool besloot Twitch, dat onderdeel is van Amazon, de populaire emote te verwijderen. Hij vroeg of er burgerlijke ongehoorzaamheid zou volgen vanwege de vrouw die was "geëxecuteerd" in het Capitool, of dat "de MAGAmartelaar voor niets is gestorven".

Op zoek naar ander plaatje

Twitch heeft in een verklaring op Twitter aangegeven dat de woorden ‘pog’, ‘poggers’ en ‘PogChamp’ niet van het platform verdwijnen, maar dat ze op zoek gaan naar een andere afbeelding voor "de meest gehypete gebeurtenissen op Twitch".

"We willen dat het sentiment en het gebruik van Pog blijft voortbestaan. De betekenis daarvan is veel groter dan de persoon die wordt afgebeeld en heeft een belangrijke plaats binnen de cultuur van Twitch. Maar we kunnen niet met een goed geweten deze afbeelding blijven gebruiken."

Racisme

Eerder heeft het platform al besloten het gebruik van de confederatievlag te blokkeren. Op 22 januari voert Twitch aangescherpte regels door.

Twitch worstelt ook al jaren met gebruikers die emotes in de chat misbruiken voor racistische boodschappen. In 2018 werd de prominente Twitch-streamer Félix "xQc" Lengyel beboet en geschorst door de Overwatch League omdat hij een emote op een racistische manier had gebruikt.

Twitch heeft maandelijks naar schatting 140 miljoen kijkers naar livestreams van zo'n 3,8 miljoen mensen.

Kijk ook: toffe gear voor pc-gamers