Smartphones

Samsung heeft last van introductie nieuwe iPhones

Samsung heeft last van introductie nieuwe iPhones
8 januari 2021 om 10:22
Laatste update: 8 januari 2021 om 13:12

Samsung heeft in het vierde kwartaal gemerkt dat Apple zijn nieuwe iPhones op de markt heeft gebracht. Er werden minder Samsung-smartphones verkocht, ook door de toegenomen concurrentie van Chinese merken.

Samsung verscheepte minder van zijn toestellen dan Apple en Huawei, meldt het Zuid-Koreaanse bedrijf. De winst was volgens Bloomberg lager dan waar analisten op hadden gerekend.

De nieuwe iPhones waren de eerste die klaar waren voor het nieuwe, snellere 5G-netwerk. Eerder profiteerde Samsung nog van het feit dat Apple die markt nog niet bediende. Het Koreaanse bedrijf zette zonder dat voordeel naar schatting 41 miljoen smartphones af, terwijl Apple er 52 miljoen verkocht.  

Chinese merken

Samsung krijgt ook steeds meer concurrentie van Chinese telefoonmakers, zoals Xiaomi en Oppo, die veel in het werk stellen om marktaandeel van het in veel landen als verdacht aangemerkte Huawei over te nemen.

Onder druk van de toegenomen concurrentie heeft Samsung de introductie van zijn nieuwe toptelefoon, de Galaxy S21, vervroegd naar volgende week donderdag. Normaal werden de Galaxy-toestellen pas in maart gepresenteerd.

Chips

Ook de tak die geheugenchips maakt, presteerde minder dan eerder in het jaar. Toen bestelde Huawei met spoed de nodige chips nadat het die vanwege Amerikaanse sancties niet meer bij bedrijven uit de Verenigde Staten kon afnemen. De prijs van geheugenchips daalde bovendien omdat de vraag naar servers wat afnam en ook de relatief dure won drukte de winst van Samsung.

De operationele winst van Samsung kwam uit op 9 biljoen won, omgerekend zo'n 6,7 miljard euro. Dat is een kwart meer dan in hetzelfde kwartaal van 2019, maar een kwart minder dan in de derde periode van vorig jaar. De omzet bedroeg 61 biljoen won, wat een toename op jaarbasis van 1,9 procent was. Later deze maand komt Samsung met definitieve resultaten.  

Samsung Galaxy S21: dit wordt er verwacht