stemmachines amerika trump complottheorie complot advocaat schade
Complot over stemmachines

Maker stemmachines klaagt Trump-advocaat aan om complottheorie

8 januari om 17:50
Laatste update: 8 januari om 17:56

Het bedrijf Dominion, de maker van stemmachines die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn ingezet, klaagt een ex-advocaat van president Donald Trump aan. Sidney Powell verspreidde complottheorieën over de stemmachines, waarna medewerkers van Dominion met de dood werden bedreigd.

Dominion zegt in de aanklacht tegen Powell ruim een half miljoen dollar te hebben uitgegeven om zijn medewerkers te beschermen tegen de doodsbedreigingen. Die werden gedaan nadat de voormalige advocaat van president Donald Trump complottheorieën over de stemmachines van Dominion had verspreid, onder andere met interviews op tv-zenders als Fox News.

Het bedrijf uit de staat Colorado eist nu 1,3 miljard dollar aan schadevergoeding van Powell, die ook alle valse claims over de stemmachines moet intrekken. 

Complot ging viral op sociale media

De advocaat stelde dat de stemmachines van Dominion zo ingesteld zouden zijn dat Joe Biden altijd als winnaar van de presidentsverkiezingen uit de bus zou komen, maar ze had daar geen bewijzen voor. Desondanks gingen de beweringen van Powell 'viral' onder supporters van Donald Trump en werden ze maandenlang verspreid op sociale media. 

Medewerkers met dood bedreigd en gestalkt

Fans van Trump deden daarna meerdere doodsbedreigingen aan het adres van de werknemers van Dominion. Ook zegt het bedrijf dat zijn medewerkers door de Trump-aanhang zijn gestalkt en zijn lastiggevallen.

Dominion zegt al meer dan 1 miljoen dollar te hebben uitgegeven in een poging zijn reputatieschade te herstellen. 

Trump geeft nederlaag toe

Na de verkiezingen beweerde Trump dat er op grote schaal verkiezingsfraude was gepleegd, maar zijn team wist daar geen bewijzen voor te leveren. 

De president heeft vrijdag voor het eerst toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren.

Deze gadget verbetert je zicht op de weg: