© LG Display

De toekomst van tv's op techbeurs CES: transparant, vouwbaar en kleurrijk
CES 2021

De tv's van de toekomst op techbeurs CES: transparant, oprolbaar en buigbaar

12 januari 2021 om 08:00
Laatste update: 12 januari 2021 om 20:44

Op de grote techbeurs CES laten fabrikanten deze week de toekomst van tv's zien. Zo zijn er transparante, gebogen en oprolbare tv's aangekondigd. Ook komen fabrikanten met tv's met nieuwe schermtechnieken zoals microled en miniled.

Techbeurs CES wordt normaal gesproken gehouden in grote hallen in Las Vegas, waar de techreuzen elkaar proberen af te troeven met de meest opvallende technologie. Die hallen zijn gesloten, maar het aftroeven gebeurt nog steeds volop via digitale evenementen. Vooral op tv-gebied is er veel nieuws. Wat zijn de opvallende trends?

Doorzichtige tv

LG kwam vorig jaar al met zijn eerste oprolbare tv, en heeft nu een transparante tv die uit het voeteneind van een bed kan schuiven.

De tv heeft een 55 inch oled-scherm dat doorzichtig is terwijl er beelden op zijn te zien. Het scherm heeft een transparantie van 40 procent. Dat is fors hoger dan voorgaande doorzichtige lcd-schermen, met 10 procent transparantie.

Het scherm kan zowel volledig als deels uit het voeteneind van een bed omhoogschuiven. In gedeeltelijke vorm kan het scherm dan bijvoorbeeld informatie over het huis tonen, het weer of de agenda van de gebruiker. 

De tv kan in- en uitschuiven.

Het prototype heeft ook wieltjes en een handvat, zodat de tv makkelijker door het huis is te verplaatsen. Ook heeft LG een variant voor in sushibars, als vermakelijk alternatief voor de corona-spatschermen.

Het is nog niet bekend of en wanneer het transparante scherm op de markt komt. LG's oprolbare scherm van voorgaande jaren is inmiddels beschikbaar vanaf 74.000 euro.

Buigbare gaming-tv

Telefoons met een opvouwbaar scherm zijn inmiddels te koop, maar gebogen tv's bleken eerder niet aan te slaan. Gebogen computerschermen zijn echter wel populair: het gebogen ontwerp blijkt bij het spelen van games goed te werken.

LG speelt daarop in met een hybride scherm, dat plat is voor tijdens het werken en het kijken van films en series, maar zichzelf kan buigen als de gebruiker bijvoorbeeld wil gamen. Het 48-inch oledscherm wisselt met een druk op de knop op de voet van plat naar gebogen, met een radius van 1000R; als het een volledige cirkel zou vormen, was die 1 meter in doorsnee. Ook dit is een prototype, onduidelijk is of en wanneer zo'n scherm echt op de markt komt.

Met een druk op de knop wisselt het scherm van krom naar plat.

Microled: peperdure toekomst van tv's

Wel al te koop, maar nog erg duur zijn de nieuwe microled-tv's. Simpel gezegd lijkt die technologie erg op oled: schermen bestaan uit minuscule ledjes die zowel de kleur als het licht produceren. Dat zorgt voor een hoger contrast, en in tegenstelling tot oled is er bij microled geen gevaar op het inbranden van beelden en kunnen de schermen nog eens feller ook.

Samsung en Sony hebben beide microled-schermen aangekondigd. In het geval van Samsung gaat het om enorme schermen van 110, 99 en 88 inch. Door microled is er van een schermrand praktisch geen sprake meer. Duur is de techniek nog wel: het 110-inch model komt in Zuid-Korea op de markt voor omgerekend een kleine 130.000 euro.

Sony richt met microled in eerste instantie op de filmwereld. Verschillende microled-schermen van Sony kunnen aan elkaar worden gekoppeld, om één grote, virtuele filmset te maken. De schermen werken dan als een soort opvolger van het bekende blauwe of groene scherm, waarbij de acteurs tijdens het spelen daadwerkelijk zien welke special effects zich rond hen afspelen. Prijzen heeft Sony nog niet bekendgemaakt, maar vermoedelijk liggen die in de klasse van Samsung.

Wel bereikbaar: oled

De inzet op microled is logisch: een opvolger van oled is gewenst. Oled is momenteel de beste schermtechniek die betaalbaar is voor consumenten, maar alleen LG fabriceert zulke tv-schermen. Merken als Sony en Panasonic kopen hun oled-panelen bij LG in.

Toch groeit de keuze aan oled-schermen ook dit jaar weer, met LG voorop. Het bedrijf kondigde zowel zijn grootste als kleinste oled-tv voor consumenten aan. Het kleinste oled-tvscherm dat LG nu maakt is 42 inch; vorig jaar kwam er al een 48 inch-scherm bij. Daarnaast maakt LG nu oled-schermen in de bekende maten van 55 en 65 inch, en in de grote maten 77 en 83 inch.

De nieuwe oled-lijn van LG.

De nieuwste tv's in de oled-lijn van LG zijn de nieuwe, duurdere G1, de bekende C-lijn wordt doorgezet onder de noemer C1 en nieuw is de betaalbare A1-lijn. Dat zijn LG oled-tv's met een iets oudere beeldprocessor, minder aansluitingen maar verder alle voordelen van oled. De G1-lijn belooft ondertussen de felste oled-schermen tot nu toe.

Sony kondigde op zijn beurt vorige week twee oled-lijnen aan, beschikbaar in schermformaten van 55 tot 83 inch. Panasonic onthulde een enkel oled-model, de JZ2000. Die komt er in 55 en 65 inch, is feller en heeft net als de schermen van LG en Sony meer functies speciaal voor gamers met de nieuwste spelcomputers of pc's. Beschikbaarheid en prijzen van al deze nieuwe tv's volgt later.

Miniled: de betaalbare tussenstap

Naast microled is er ook miniled: de namen lijken op elkaar, maar de techniek is anders. In de eerste plaats is het een stuk goedkoper: miniled is in feite de led-lcd-tv die we al jaren kennen, maar dan met een veel betere backlight. In plaats van één grote lichtbak of een backlight met een aantal grotere zones, bestaat miniled uit duizenden tot tienduizenden individuele lampjes.

Die lampjes kunnen los van elkaar worden bediend, waardoor het contrast en de HDR-functies van zulke tv's fors beter zijn dan van eerdere lcd-tv's. Met de techniek komen de nieuwste lcd-tv's dichter in de buurt bij oled.

Samsung, Sony en LG hebben alle drie tv's met miniled aangekondigd. Prijzen van de tv's zijn nog niet bekend, maar vermoedelijk komen dergelijke tv's in de prijsklasse onder oled-tv's. De nieuwste oled-toestellen zijn er doorgaans vanaf 1500 euro.

Bright vat de hoogtepunten van CES 2021 samen. Volg onze updates.