© Duitse politie

'Grootste marktplaats op dark web' opgerold door Duitse politie

Bureau in illegaal datacenter in oude NAVO-bunker in Traben-Trarbach

DarkMarket

'Grootste marktplaats op dark web' opgerold door Duitse politie

12-01-2021 10:18 Laatste update: 12:02

De autoriteiten in Duitsland hebben een einde gemaakt aan de 'vermoedelijk grootste' marktplaats op het dark web, het verborgen deel van het internet. Het forum DarkMarket had bijna 500.000 gebruikers en meer dan 2400 verkopers.

De verkopers op DarkMarket handelden in drugs, vals geld, gestolen creditcardgegevens, anonieme simkaarten en schadelijke software. In totaal zou er meer dan 140 miljoen euro zijn uitgegeven op het platform, in cryptomunten als bitcoin en monero. Dat meldt het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Koblenz.

De vermoedelijke eigenaar van DarkMarket, een 34-jarige Australiër, is opgepakt in de buurt van de grens tussen Duitsland en Denemarken. Meer dan twintig servers in Oekraïne en Moldavië zijn in beslag genomen. De Duitse justitie wil de gegevens op die servers gebruiken om beheerders, kopers en verkopers op te sporen.

Cyberbunker van 60-jarige Nederlander

De rechercheurs waren de marktplaats op het spoor gekomen bij het onderzoek naar een zogenoemde cyberbunker. In een ondergrondse oude bunker van de NAVO in Duitsland werden meer dan 400 servers ontdekt, die werden gebruikt voor communicatie via het dark web. Dit complex werd gerund door een 60-jarige Nederlander, die in Duitsland daar voor terechtstaat. DarkMarket draaide een tijdje op de servers in de bunker.