Rumble

Videosite Rumble klaagt Google aan: 'YouTube wordt voorgetrokken'

12 januari 2021 om 16:01
Laatste update: 12 januari 2021 om 16:08

Videodienst Rumble beschuldigt Google in een nieuwe rechtszaak van machtsmisbruik. Met zijn zoekmachine en besturingssysteem Android zou Google de eigen videodienst YouTube voortrekken.

Rumble, dat populair is onder conservatieven, heeft een antitrustzaak tegen Google aangespannen bij de rechtbank in Californië, meldt The Wall Street Journal. Volgens het Canadese videobedrijf past Google ‘op oneerlijke wijze zijn zoekalgoritmes aan’ om YouTube boven rivalen als Rumble te plaatsen in de zoekresultaten. Dat scheelt Rumble veel kijkers en daarmee reclame-inkomsten, stelt het bedrijf. 

Bovendien beperkt het standaard installeren van de YouTube-app op mobiele apparaten met Android ook de concurrentie. "We zullen ons verdedigen tegen deze ongegronde claims", reageerde Google.

Zoekresultaten

Uit een onderzoek van The Wall Street Journal bleek vorig jaar dat Googles zoekresultaten de voorkeur gaven aan YouTube-links boven die van videoconcurrenten.

Google ontkent een bepaalde videodienst voorrang te geven in zijn resultaten. Het bedrijf stelt dat de volgorde van de resultaten is gebaseerd op ‘een aantal signalen om te begrijpen welke resultaten mensen het meest relevant en nuttig vinden voor een bepaalde vraag’.

'Illegaal monopolie'

Grote techbedrijven liggen in meerdere landen onder vuur vanwege vermeend misbruik van hun machtspositie en het tegengaan van concurrentie. Afgelopen najaar werd Google door het Amerikaanse ministerie van Justitie aangeklaagd wegens een illegale monopoliepositie op het gebied van zoekmachines en het adverteren in zoekresultaten. 

Samsung Galaxy S21: dit wordt er verwacht