© Lenovo

Nieuw voor thuiswerkers: videobril, vergaderscherm en robothulp

De Lenovo-videobril projecteert virtiuele schermen die alleen de drager ziet.

Techbeurs CES 2021

Nieuw voor thuiswerkers: videobril, vergaderscherm en robothulp

12-01-2021 17:39 Laatste update: 20:42

Thuiswerken is voor veel mensen de standaard geworden en fabrikanten spelen daar op in. Tijdens techbeurs CES zijn veel gadgets gepresenteerd die het thuiswerken nog prettiger moeten maken.

De beste nieuwe gadgets op techbeurs CES:

Speciaal scherm voor Microsoft Teams

Microsoft Teams is in 2020 uitgegroeid tot de populairste software voor zakelijk videobellen. Maar het blijft behelpen: op het scherm van een laptop zijn je collega's klein, en als je wat anders wil bekijken zie je ze niet. Dell speelt daarop in met zijn nieuwe Video Conferencing Monitor, met ingebouwde camera, microfoon met ruisonderdrukking en speciale knop waarmee je in het meest recente Teams-gesprek springt. Verkrijgbaar in 24 en 27 inch, zodat je iedereen goed ziet. Het scherm is er zelfs in een kromme 34-inch variant. De schermen komen vanaf midden februari op de markt, vanaf 520 dollar.

De Teams-monitor van Dell.

Virtuele, zwevende schermen

Werken met meerdere beeldschermen is prettig, maar niet iedereen heeft daar thuis plaats voor. De Lenovo ThinkReality A3-bril biedt de oplossing, door met augmented reality virtuele schermen aan de echte wereld toe te voegen.

Via de transparante bril zien gebruikers hun omgeving, waarin de virtuele schermen op een bepaalde plek vastgezet kunnen worden. De schermen zijn alleen voor de gebruiker zichtbaar, en het systeem werkt in ieder geval met de ThinkPad-laptops van Lenovo. Het is nog niet duidelijk waar, wanneer en voor hoeveel geld de bril op de markt komt.

MagSafe-laaddocks

Wie een iPhone 12 heeft, kan zijn bureau opruimen en laden makkelijker maken met een magnetisch laaddock. De iPhone 12 kan daar op worden geklikt, en laadt dan hangend boven het bureau op. Nieuwe docks zijn onthuld door Satechi en Belkin, beide met naast de MagSafe-lader ook een draadloze lader in de voet, voor bijvoorbeeld AirPods. De lader van Satechi is er vanaf half februari voor 60 dollar, die van Belkin komt uit in maart of april, de prijs volgt later.

Het Belkin MagSafe-dock.

Robotmaatje

Thuis zitten is ook maar alleen, dus heeft Samsung een robotmaatje bedacht. De Bot Care is een rijdend robotje van minder dan een meter hoog, die je de hele dag in de gaten houdt. Als je te lang aan je computer zit, spoort de robot je aan om op te staan en te gaan rekken. Ook heeft de robot een ingebouwde camera en scherm, om videobellen net wat leuker te maken. Het is nog niet bekend wanneer de Bot Care op de markt komt.

Veel nieuwe laptops

Naast de opvallende gadgets zijn er ook weer veel nieuwe laptops aangekondigd. Traditioneel of hybride: een laptop is vaak toch nog steeds de fijnste manier om te werken. Zo onthulde LG al zijn nieuwe Gram-laptops met een lange accuduur.

HP komt met de Elite Folio, 's werelds eerste zakelijke 'pull forward convertible'. Dat betekent zoveel als: het scherm kan naar voren worden getrokken, over de toetsen, om bijvoorbeeld fijner op de bank iets te kunnen kijken. De laptop heeft een behuizing van leer en zou dankzij zijn Qualcomm Snapdragon-chip net als smartphones altijd klaar zijn voor gebruik en lange accuduur hebben – tot ruim 24 uur.

De leren Elite Folio is op meerdere manieren te gebruiken.

Dolby Voice

Lenovo komt op zijn beurt eerste met laptops met Dolby Voice. We hadden al Dolby Vision voor beter beeld, Dolby Atmos voor beter geluid en Dolby Voice moet zorgen dat audio- en videogesprekken zo helder en realistisch mogelijk klinken. De standaard wordt ondersteund door de nieuwste ThinkPad X1 Carbon en X1 Yoga-laptops van Lenovo, die vanaf eind januari of begin februari verkrijgbaar zijn. 

Bright vat de hoogtepunten van CES 2021 samen. Volg onze updates.