Google verbiedt politieke reclames tot na inauguratie Biden
Google-ads geblokkeerd

Google verbiedt politieke reclames tot na inauguratie Biden

13-01-2021 16:32 Laatste update: 16:50

Google blokkeert vanaf donderdag in de VS alle politieke advertenties en alle reclames die inspelen op de bestorming van het Capitool. De ban geldt tot na de inauguratie van Joe Biden.

Google heeft besloten tot de advertentieblokkade vanwege "de ongekende gebeurtenissen van de afgelopen week". Tot een dag na de inauguratie van Biden op 20 januari geldt het reclameverbod. Hiermee hoopt Google onder meer de verspreiding van nepnieuws of content die aanzet tot geweld of haat tegen te gaan. Het beleid geldt op alle platforms met de Google-technologie, ook op YouTube. 

Een soortgelijke blokkade voor politieke advertenties stelde Google ook in rond de presidentsverkiezingen van 3 november. Facebook deed toen politieke advertenties eveneens in de ban. Twitter staat politieke advertenties niet toe. Google zegt dat er 'geen uitzonderingen voor nieuwsmedia of verkopers van merchandise' worden gemaakt. 

'Gevoelige gebeurtenissen'

Het op pauze zetten van reclames bij 'gevoelige of onvoorspelbare' gebeurtenissen gebeurt volgens het techbedrijf wel vaker om de verspreiding van misleidende informatie te voorkomen. Google blokkeerde in maart en april ook al advertenties met termen die waren gerelateerd aan het coronavirus.

Geen gevolgen Nederlandse campagnes

"Deze aanpassing heeft praktisch gezien geen invloed op de Nederlandse verkiezingen", laat een Google-woordvoerder weten.

Van Nederlandse politieke partijen is bekend dat ze vooral advertenties inkopen bij Facebook en dochterbedrijf Instagram. Die waren goed voor ruim 80 procent van de uitgaven aan politieke online-advertenties in de afgelopen vier weken.