© Razer

Nieuw voor gamers: krachtige laptops en futuristische gamestoel
CES 2021

Nieuw voor gamers: krachtige laptops en futuristische gamestoel

13-01-2021 17:26 Laatste update: 17:27

Techbeurs CES had deze week voor gamers veel nieuws op hardwaregebied, met snelle gamelaptops, een alternatief op de Nintendo Switch en een gamestoel met uitklapbaar scherm.

NVIDIA, maker van videokaarten, kondigde tijdens de techbeurs CES de komst van zijn nieuwste lijn laptop-gpu's aan. Het bedrijf heeft zijn nieuwste RTX-videochips op kleiner formaat gemaakt, en die zijn vanaf eind komende maand beschikbaar in meerdere nieuwe gamelaptops.

Lenovo Legion

Gamelaptops worden steeds populairder. Logisch: ze worden ook steeds krachtiger en benaderen prestaties van veel grotere, loggere desktop-pc's. Tijdens CES hebben verschillende fabrikanten hun nieuwste paradepaardjes van stal gehaald. 

Levovo kondigde vier nieuwe laptops in zijn Gaming-lijn Legion aan. De 16-inch Lenovo Legion 7, de 15-inch Lenovo Legion 5 Pro, de 16-inch Lenovo Legion Sim 7 en de Lenovo Legion 5, beschikbaar in twee schermgroottes. De laptops kunnen volgens Lenovo dankzij kunstmatige intelligentie automatisch overklokken om games nog soepeler te laten lopen. Ook kunnen de laptops zelfstandig de meest optimale grafische instellingen in games kiezen.

De laptops gebruiken de nieuwste AMD Ryzen Mobile-chips, bieden keus uit de nieuwe NVIDIA RTX-laptop gpu's en zijn dankzij nieuwe koeltechnieken volgens Lenovo stiller. De Legion-laptops komen uit vanaf maart, met startprijzen van tussen de 1099 en 1499 euro, afhankelijk van model en uitvoering.

ASUS Republic of Gamers

ASUS brengt onder zijn submerk Republic of Gamers verschillende opvallende gamelaptops uit. Zo is er de forse ROG Strix SCAR 17, een 17.3-inch laptop met een razendsnel 300Hz-scherm, RTX 3080-gpu en een optisch-mechanisch toetsenbord voor snellere prestaties. De SCAR 17 is er vanaf 2999 euro.

De ROG Strix Scar 17 en Zephyrus Duo 15 SE.

Ook opvallend is de 15.6-inch ROG Zephyrus Duo 15 SE, een gamelaptop met een tweede scherm. Het hoofdscherm is 4K 120Hz, en de laptop heeft een Nvidia RTX 3080-gpu. De Duo 15 SE kost 4099 euro. De kleinste optie is de ROG Flow X13, een 13.4-inch hybride laptop die met een externe eGPU-dock door een videokaart op groot formaat kan worden aangedreven. Samen met die eGPU en een RTX 3080-gpu kost de ROG Flow X13 3299 euro. Alle nieuwe ASUS ROG-laptops zijn vanaf nu vooruit te bestellen bij verschillende winkels.

Razer

Razer heeft nieuwe versies aangekondigd van zijn slanke Blade-laptops. De Blade 15 en Blade Pro 17 zijn nu beide verkrijgbaar met videokaarten uit de RTX 30-serie, tot en met de RTX 3080. De Blade 15 is er vanaf 1799 euro, de Blade Pro 17 is er vanaf 2399 euro.

Razer verraste daarnaast met een eigen mondkapje, met onder meer een ingebouwde microfoon en speaker die de stem van de gebruiker versterkt. Ook zou het kapje beter afsluiten dan veel andere mondmaskers, bovendien is het deels transparant zodat de lippen van de gebruiker zichtbaar blijven. Prijs en beschikbaarheid zijn nog niet bekend.

Ook kwam Razer met Project Brooklyn, een nieuw concept voor een gamestoel. Uit de rugleuning van de stoel komt een 60-inch oprolbaar, krom oledscherm omhoog, dat zich uitvouwt om het volledige zicht van de gamer te bedekken. Uit de armsteunen zouden kleine tafeltjes kunnen klappen voor toetsenbord en muis.

Zoals vaker met concepten van Razer wordt het volledige project niet op de markt verwacht, maar onderdelen verschijnen mogelijk wel uiteindelijk in echte producten.

Dell Alienware

Met zijn Alienware-lijn gamelaptops biedt Dell ook keuze uit de nieuwste Nvidia RTX-30-kaarten. Zowel de 15,6 inch Alienware m15 als de 17.3-inch Alienware m17. De m17 R4 krijgt bovendien de keuze uit een 360Hz-scherm en beide laptops worden geleverd met HDMI 2.1-aansluiting, om gebruik te maken van de nieuwste gaming-opties op tv's.

Game-tv's

De nieuwe PlayStation 5 en Xbox Series X/S hebben een aantal opties die alleen beschikbaar zijn met de nieuwste tv's. Dat was tot nu toe nogal opletten, maar vrijwel alle nieuwe tv's die tijdens CES 2021 zijn aangekondigd, bieden ondersteuning voor die gamefuncties.

Alle nieuwe tv's van Sony bevatten bijvoorbeeld ondersteuning voor 4K 120Hz en VRR. De nieuwe Samsung Neo QLED-tv's doen dat ook, en bieden speciale game-opties die via de nieuwe Game Bar makkelijker toegankelijk zijn.

Alle nieuwe LG-tv's zijn voorzien van een Game Optimizer, die automatisch de beste instellingen voor games zoekt, inclusief de nieuwe genoemde standaarden. Bovendien krijgen LG-tv's binnenkort een ingebouwde Google Stadia-app.

Lenovo's Nintendo Switch-alternatief

De Nintendo Switch is een hit, mede dankzij zijn hybride ontwerp. Zowel te gebruiken als handheld en gekoppeld aan de tv is de Switch veelzijdig, maar opvallend weinig gekopieerd. Lenovo en NEC proberen dat nu met een concept-apparaat. 

De LaVie Mini is een wat dikker 8-inch touchscreen-tablet met een scherm van 1920 x 1200 pixels en daarachter een 11e generatie Intel-chip met Xe-graphics. Aan de zijkanten van de tablet kunnen twee controllerhelften worden geklikt, net als bij de Nintendo Switch.

En om op een tv te spelen, kan het apparaat in een dock worden gezet. Er is helaas nog geen zicht op een daadwerkelijke verkoop van de LaVie Mini.

Bright vat het nieuws van de virtuele techbeurs CES 2021 samen. Volg hier alle updates.

LG en Samsung verrassen: nieuw soort telefoon en robot doet huishouden!