Overheid VS wil dat Tesla 158.000 auto's terugroept
Tesla

Overheid VS wil dat Tesla 158.000 auto's terugroept

14-01-2021 10:01 Laatste update: 10:19

De Amerikaanse dienst voor de verkeersveiligheid (NHTSA) heeft fabrikant Tesla gevraagd om 158.000 auto's terug te roepen. In de boordcomputer zitten bij die auto's defecten die tot onveilige situaties kunnen leiden als de touchscreens niet werken.

De autoriteit deed de oproep aan Tesla na nader onderzoek dat volgde op eerdere klachten in november. Toen bleek dat exemplaren van de Tesla Model S die gebouwd zijn tussen 2012 en 2018 en exemplaren van de Tesla Model X die gebouwd zijn tussen 2016 en 2018 "een defect vertonen met betrekking tot de motorveiligheid".

Tesla heeft nog niet geantwoord op de brief van de NHTSA, maar moet uiterlijk 27 januari reageren. Als Tesla de elektrische auto's weigert terug te roepen, moet het "een volledige uitleg van zijn beslissing" geven.

Het is ongebruikelijk dat de NHTSA om een terugroepactie vraagt. Meestal doen fabrikanten dat uit zichzelf.

Autopilot werkt minder goed door probleem

Door de mankementen kan het onder meer gebeuren dat de achteruitcamera niet werkt en dat het autopilot-systeem en de richtingaanwijzer minder goed werken.

Ook de systemen om te voorkomen dat de voorruit beslaat of bevriest hebben te lijden onder het defect. Dat zou te maken hebben met de beperkte geheugencapaciteit van de boordcomputers in de modellen S en X.

Waar blijft de zelfrijdende Tesla?