CoronaMelder

1300 corona-besmettingen ontdekt door CoronaMelder-app

14 januari 2021 om 16:06
Laatste update: 14 januari 2021 om 22:56

Ruim 1300 mensen in Nederland zijn er dankzij een waarschuwing van de CoronaMelder-app achtergekomen dat ze het coronavirus hadden opgelopen.

De mensen waren zelf nog niet ziek, maar kregen een waarschuwing van de CoronaMelder-app dat ze in de buurt van een positief geteste persoon waren geweest en lieten zich daarom testen.

Sinds 1 december kunnen mensen zonder corona-klachten zich laten testen wanneer ze een waarschuwing van de CoronaMelder hebben gekregen. Ongeveer 30.000 mensen zijn om die reden inmiddels getest. Van hen bleken 1303 inderdaad het virus onder de leden te hebben.

Als zij niet waren gewaarschuwd, was hun besmetting later vastgesteld en hadden ze voor extra besmettingen kunnen zorgen, concludeert het ministerie van Volksgezondheid. Volgens het ministerie worden veel mensen eerder door de app gewaarschuwd dan door de bron- en contactonderzoekers van de GGD.

4,5 miljoen downloads

De CoronaMelder is inmiddels bijna 4,5 miljoen keer gedownload op iPhones en Android-telefoons. "Een mooi aantal", vindt zorgminister Hugo de Jonge. "Maar zeker nu we te maken hebben met een nog besmettelijker variant van het virus, blijven we ons inzetten om het gebruik van CoronaMelder verder te verhogen. We kunnen meer onbewuste besmettingen voorkomen als meer mensen de app gebruiken."