Microsoft gaat bizarre Windows 10-bug repareren
Windows 10-bug

Microsoft gaat bizarre Windows 10-bug repareren

15-01-2021 15:04 Laatste update: 22:45

Microsoft gaat een bug in Windows 10 repareren waardoor een harde schijf beschadigd kan raken. Dat kan al gebeuren als een gebruiker naar een bepaald icoontje of map kijkt.

Hackers kunnen een speciaal ontworpen regel verbergen in een zip-bestand, een map of een Windows-snelkoppeling. Het enige dat de Windows 10-gebruiker hoeft te doen, is het zip-bestand utipakken of naar een map kijken die een kwaadaardige snelkoppeling bevat, en het zal automatisch een beschadiging van de harde schijf starten. 

Beveiligingsonderzoeker Jonas L waarschuwde eerder voor deze bug. Andere experts hebben zijn bevindingen bevestigd. Het probleem zou al jaren in Windows 10 zitten. De kwetsbaarheid is ook te misbruik door een reeks tekens in de adresbalk van een browser te pakken. Dit zal volgens BleepingComputer Windows 10-gebruikers vragen om de computer opnieuw op te starten om beschadigde schijfdelen te herstellen. 

Update in de maak

Microsoft gaat de fout herstellen, maar zegt nog niet precies wanneer dat gebeurt. "We zullen in een toekomstige release een update verstrekken", aldus Microsoft tegen The Verge. Het bedrijf raadt mensen aan voorzichtig te zijn met het openen van onbekende bestanden of het accepteren van bestandsoverdrachten.  

De bug vereist ook geen beheerdersrechten om te activeren of speciale schrijfrechten. Dat zou het voor systeembeheerders problematischer kunnen maken als getroffen schijven niet automatisch hersteld kunnen worden. Het reparatieproces gaat niet altijd automatisch goed.