Facebook-feestjes vlakbij Witte Huis verboden tijdens inauguratie
Angst voor rellen

Facebook-feestjes vlakbij Witte Huis verboden tijdens inauguratie

16-01-2021 15:20 Laatste update: 15:23

Facebook-gebruikers mogen tijdens de inauguratie van Joe Biden geen feestjes en andere evenementen vlakbij het Witte Huis organiseren.

Dat heeft Facebook op zijn website aangekondigd. Met de maatregel hoopt het bedrijf te voorkomen dat bijvoorbeeld rellen of bestormingen via het platform worden georganiseerd. 

Het is een directe reactie op wat eerder deze maand bij het Capitool gebeurde. Aanhangers van president Donald Trump bestormden het gebouw toen de stemmen werden geteld, omdat ze geloofden dat Trump de eigenlijke winnaar was. 

Trump beweerde lange tijd dat de verkiezingen van hem gestolen waren, maar presenteerde daarvoor geen concreet bewijs. Nagenoeg iedere rechtszaak die hij aanspande werd daarom ook afgewezen. 

Facebook gaat ook beter letten op evenementen in andere regio's tijdens de inauguratie. Als blijkt dat deze de regels overtreden, zullen deze ook van het sociale netwerk worden gewist.

Frequente regelbrekers

Daarnaast gaat het bedrijf accounts van frequente regelbrekers verder beperken, zodat ze tijdelijk niet kunnen livestreamen of evenementen kunnen aanmaken.

Het is de zoveelste maatregel die Facebook neemt na de bestorming van het Capitool. Eerder werd Donald Trump van het platform geschorst. Politieke advertenties zijn tijdelijk ook niet welkom op de site.