Oproep Kremlin aan TikTok

Russische regering tegen sociale media: stop pro-Navalny-oproepen

21 januari om 13:01
Laatste update: 21 januari om 13:01

De Russische regering vraagt sociale media om te stoppen met het verspreiden van oproepen aan minderjarigen om tegen het Kremlin te demonstreren uit steun voor de opgepakte oppositieleider Aleksej Navalny.

De Russische regering doet die oproep onder meer aan TikTok, één van de populairste sociale media onder minderjarigen, meldt Reuters. Op de sociale media wordt opgeroepen om zaterdag zonder vergunning te demonstreren tegen het Kremlin. Navalny-aanhangers willen dat doen om de opgepakte oppositieleider en Poetin-criticus te steunen.

Navalny keerde afgelopen zondag terug naar Rusland, nadat hij maandenlang in Berlijn herstelde van een novitsjokvergiftiging. Aanhangers van Navalny verdenken Poetin van de vergiftiging. Bij terugkeer in Rusland werd Navalny direct gearresteerd, volgens de Russische autoriteiten omdat hij een voorwaardelijke celstraf heeft geschonden. Het Europese Hof van Justitie noemde het proces tegen Navalny eerder al oneerlijk.

Oproepen op sociale media 

De Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor heeft onder meer TikTok en het Russische sociale netwerk VKontakte gevraagd oproepen tot demonstraties tegen te houden. De waakhond vreest dat minderjarigen zullen meedoen, en daarmee hun veiligheid en gezondheid in gevaar zullen brengen.

Celstraffen

Sinds 2018 is het in Rusland op straffe van opsluiting verboden om minderjarigen op te roepen tot deelname aan een demonstratie zonder vergunning. Navalny zei destijds dat die wet is gemaakt om hem dwars te liggen.

"We vragen om onmiddellijk uitgebreide maatregelen te nemen om de verspreiding van dergelijke onrechtmatige informatie op het TikTok-platform te voorkomen", vraagt de Russische waakhond aan TikTok. Het grote Russische sociale netwerk VKontakte zou eenzelfde oproep hebben gekregen.