Enorme groei internetgebruik: recordjaar voor knooppunt AMS-IX
Thuiswerken

Enorme groei internetgebruik: recordjaar voor knooppunt AMS-IX

26-01-2021 12:01 Laatste update: 27-01-2021 16:05

Internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam verwerkte vorig jaar 35 procent meer data dan in 2019. Het massale thuiswerken en meer 's avonds thuisblijven leidde tot fors meer internetgebruik.

AMS-IX publiceert elk jaar in januari de verbruikscijfers van het voorgaande jaar. In 2020 kwam het totale datavolume dat via het knooppunt liep op 22,77 exabyte, oftewel 22,77 miljoen terabyte. Dat is een groei van 35 procent ten opzichte van 2019.

Die groei is jaar op jaar groter dan normaal. Zo groeide het verkeer in 2019 met 17 procent op het voorgaande jaar. De aanleiding van de groei is volgens het knooppunt duidelijk te vinden in de coronapandemie. Zowel tijdens de eerste als tweede golf in maart en halverwege oktober, zag AMS-IX het internetverkeer met zo'n 20 procent toenemen.

Twee records in een jaar

Tijdens beide coronagolven werden records verbroken. In maart werd er voor het eerst 8 terabit per seconde aan data verwerkt, in november werd voor het eerst de 9 terabit per seconde bereikt. In 2019 lag de piekdrukte nog op 7 terabit per seconde.

De groei is niet alleen in Nederland zichtbaar, AMS-IX beheert ook in het buitenland verschillende knooppunten. In 2020 werden er ook records verbroken in knooppunten in Chicago, de San Francisco Bay Area, het Caribisch gebied, Mumbai (India) en Hong Kong.

'Net de jaren '90'

"2020 was een bijzonder jaar door de pandemie, met uitzonderlijke internetgroei en piekverkeer", zegt ceo van AMS-IX Peter van Burgel. "Het leek wel of het einde van de jaren '90 herleefde." Ook toen groeide internetgebruik jaar op jaar fors. "We zijn ons bewust van onze belangrijke rol als internetknooppunt en zijn er trots op dat we de Internetdiensten kunnen faciliteren die thuiswerken en communicatie met de buitenwereld mogelijk maken."

Meer van Bright: dit zijn de nieuwe drone-regels