'Toename gebruik telefoon op de fiets ondanks verbod'
Smartphones

'Toename gebruik telefoon op de fiets ondanks verbod'

26-01-2021 15:33 Laatste update: 18:30

Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt de telefoon nog wel eens op de fiets (43 procent), ondanks dat dit sinds de zomer van 2019 is verboden.

Dat is een flinke toename ten opzichte van 2019, toen dat percentage onder Nederlandse fietsers nog op 36 procent lag. In 2018, toen telefoongebruik op de fiets nog legaal was, gebruikte 49 procent wel eens de telefoon tijdens het fietsen.

Ook het telefoongebruik in de auto is gestegen, zij het een stuk minder. Dat percentage steeg van 35 naar 36 procent. Dat meldt Deloitte na een onderzoek onder 2000 Nederlanders. Ook het aantal mensen dat tijdens het wandelen de telefoon gebruikte nam toe: van 62 naar 65 procent.

Boete

Het vasthouden van een smartphone of een andere gadget op de fiets is sinds 1 juli 2019 bij wet verboden en wordt bestraft met een boete van 95 euro. 

Het verbod op het gebruik van een mobieltje achter het autostuur is al langer van kracht, met uitzondering van handsfree bellen.

Selecteren muziek

Het onderzoek stelt verder dat de telefoon op de fiets het meest gebruikt wordt voor het selecteren en streamen van muziek. In de auto is 'appen' de voornaamste bezigheid onder telefoongebruikers.

Getest: telefoonhouders voor op de fiets