Samsung Galaxy S21 Ultra heeft als eerste 'zuiniger oled-scherm'
Galaxy S21

Samsung Galaxy S21 Ultra heeft als eerste 'zuiniger oled-scherm'

26-01-2021 17:42 Laatste update: 17:42

Samsung zegt dat zijn nieuwe high-end smartphone Galaxy S21 Ultra, vanaf eind deze week te koop, als eerste telefoon beschikt over een verbeterd type oled-scherm, dat minder stroom verbruikt.

De schermtak van Samsung heeft de verbeterde OLED-technologie bekendgemaakt, bijna twee weken na de presentatie van de Galaxy S21-serie. Het duurste S21 Ultra-model beschikt over een nieuwe oled-technologie die zorgt voor minder energiegebruik. Volgens Samsung verbruikt het display tot 16 procent minder stroom. 

Samsung claimt een manier gevonden om 'elektronen sneller over de organische lagen van het OLED-scherm te laten stromen'. Daardoor kan het scherm volgens de fabrikant 'helderder zijn, terwijl het toch minder stroom gebruikt'. OLED-schermen hebben geen aparte lichtbron nodig, zoals andere schermtechnieken, maar werken met organisch, op koolstof gebaseerd materiaal dat licht afgeeft. 

5G

Volgens Samsung komt de efficiëntere oled-techniek ook van pas omdat telefoons met 5G meer stroom verbruiken. Telefoonfabrikanten hebben maar een klein aantal mogelijkheden om de batterijduur van hun toestellen te verbeteren. Het scherm is een van de grootste factoren in het stroomverbruik.  

De nieuwe S21-telefoons zijn vanaf eind deze week verkrijgbaar. De Galaxy S21 Ultra kost vanaf 1249 euro.

Getest: Samsung Galaxy S21 en S21 Ultra