Europees Parlement stemt voor één standaard voor telefoonoplader
Universele oplader

Europees Parlement stemt voor één standaard voor telefoonoplader

01-02-2021 23:39 Laatste update: 08-02-2021 08:03

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid gestemd voor één universele standaard voor opladers voor onder andere smartphones.

Het Europees Parlement stemde met 582 stemmen voor de resolutie, 40 stemmen tegen, meldt Reuters. Met de resolutie wordt de Europese Commissie aangespoord nieuwe Europese regelgeving te maken over oplaadstandaarden. De bedoeling is dat consumenten niet bij elk apparaat een nieuwe oplader hoeven te kopen. Het parlement wil graag dat de regels per juli dit jaar al ingaan. 

Het aantal verschillende soorten opladers is al sterk teruggedrongen door vrijwillige overeenkomsten in de tech-industrie, stelt het parlement. Eén universele lader ontbreekt echter nog, waardoor ingrijpen volgens het parlement nodig is.

Draadloos opladen

Ook voor draadloze laders wil het parlement één standaard, die voor zoveel mogelijk verschillende apparaten gebruikt kan worden.

Eerder presenteerde de Europese Commissie al een plan voor een universele oplader. Apple was toen fel tegenstander van dat plan.

Precieze eisen onduidelijk

Het blijft onduidelijk wat de eisen voor fabrikanten precies zijn. Apple wijkt als enige grote fabrikant af van de usb-standaard. Zijn iPhones hebben Lightning-aansluitingen, en worden geleverd met een Lightning-naar-usb-kabel. Alle andere nieuwe smartphones, tablets en laptops hebben inmiddels usb-c-aansluitingen.

Het is niet duidelijk of het parlement alleen de aansluiting op het laadblokje wil reguleren, of ook de aansluiting op het apparaat zelf. In een onderzoek dat aan de stemming vooraf ging, worden verschillende scenario's besproken. Het beste is volgens dat onderzoek de combinatie van universele aansluitingen op apparaten en uitwisselbare opladers die met verschillende apparaten werken.

iPhones met usb-c?

In het uiterste geval zou Apple mogelijk gedwongen kunnen worden zijn iPhones met usb-c-aansluiting te leveren, al lijkt de nadruk van het voorstel vooral te liggen op de oplaadstekker. Er gaan al jaren geruchten dat Apple zou overstappen van Lightning naar usb-c, zoals eerder al met veel iPads gebeurde.

Er zijn zelfs geruchten dat aanstaande iPhones helemaal geen aansluiting meer hebben, en alleen draadloos opgeladen kunnen worden.

Geen laders meer in de doos

Apple stopte vorig jaar met het meeleveren van een oplaadstekker bij alle iPhones, het bedrijf voegt alleen nog een laadkabel toe. Samsung volgde in januari het voorbeeld van Apple en levert zijn nieuwste Galaxy S21-telefoons ook zonder laadblokje.

Je iPhone optimaal opladen? Let op de kleine lettertjes: