Volkswagen ontwikkelt zelf software voor zelfrijdende auto's
Auto-technologie

Volkswagen ontwikkelt zelf software voor zelfrijdende auto's

03-02-2021 10:45 Laatste update: 11:30

Volkswagen wil de meeste software die nodig is voor zelfrijdende auto's intern ontwikkelen. Het bedrijf wil een eigen standaard neerzetten, die andere automakers ook zouden kunnen gebruiken.

Volkswagen wil het 'grootste deel van de software' voor zelfrijdende auto's intern gaan maken. Dat zegt Audi-topman Markus Duesmann, ook bestuurslid van Volkswagen, waar hij verantwoordelijk is voor onderzoek en ontwikkeling. "We gaan de uitdaging aan", aldus Deusmann.

De technologie voor autonoom rijden van het Duitse concern moet volgens hem op hetzelfde niveau komen te staan als die van Google-zusterbedrijf Waymo, dat al langer zelfrijdende auto's test in de Verenigde Staten.

Volgens Deusmann is Volkswagen zo groot dat het 'in eerste instantie met zichzelf wil samenwerken'. Hij denkt dat het bedrijf nieuwe standaard kan zetten op het gebied van software-ontwikkeling. Andere bedrijven kunnen zich uiteindelijk bij die standaarden aansluiten, zegt Deusmann.

Problemen elektrische ID.3

De introductie van de elektrische Volkswagen ID.3 werd juist geplaagd door allerlei softwareproblemen. Tienduizenden ID's stonden maandenlang op een parkeerterrein bij Volkswagen te wachten op handmatige software-upgrades die medewerkers moesten doorvoeren. Dat staat in schril contrast met de software-updates die concurrent Tesla regelmatig op afstand, 'over the air', uitvoert.

Volkswagen heeft recent alle afdelingen die zich richten op software samengevoegd tot een nieuwe tak genaamd Car.Software.Org. Die tak, die bestaat uit zo'n vijfduizend medewerkers, ontwikkelt onder andere het VW.OS-besturingssysteem.  

Waar blijft de zelfrijdende auto?