Tesla roept ook in Nederland auto's terug: upgrade opslaggeheugen nodig
Elektrische auto's

Tesla roept ook in Nederland auto's terug: upgrade opslaggeheugen nodig

03-02-2021 12:51 Laatste update: 19:37

Tesla roept ook in Nederland auto's terug vanwege technische problemen die kunnen ontstaan met het centrale touchscreen. Daarmee worden veel functies in de auto's bediend.

Tesla heeft vandaag informatie over de Nederlandse terugroepactie online gezet. Het gaat om exemplaren van de Tesla Model S en Model X die voor maart 2018 zijn gebouwd en die beschikken over 8GB eMMC in het centrale touchscreen. Dat opslaggeheugen kan een storing vertonen door slijtage.

"De storing kan tot gevolg hebben dat permanent niets op het middendisplay wordt weergegeven, dat bepaalde functionaliteiten verloren gaan en/of dat er een waarschuwing wordt weergegeven die aangeeft dat het geheugenopslagapparaat niet goed werkt", meldt Tesla.

Klanten moeten softwareversie 2020.48.12 of hoger installeren. Ook gaat het bedrijf het opslaggeheugen in de getroffen auto's upgraden van 8 GB naar 64 GB. In Nederland verkocht Tesla tot eind 2018 in totaal ongeveer 18.000 auto's.

'Geen effect op rijeigenschappen'

De storing zou geen risico voor de rijeigenschappen van de auto vormen. "Het heeft bijvoorbeeld geen effect op het acceleratie-, rem- of stuurgedrag." Het Amerikaanse bedrijf zegt niet op de hoogte te zijn van 'ongevallen of verwondingen die hierdoor veroorzaakt zouden kunnen zijn'.

Door de problemen hebben Tesla-bezitters mogelijk geen toegang meer tot het display van de achteruitrijcamera en werken de richtingaanwijzers mogelijk niet meer. Ook kunnen ze de systemen om te voorkomen dat de voorruit beslaat of bevriest mogelijk niet meer gebruiken.

Amerikaanse overheid 

Eerder werd al bekend dat het bedrijf in de VS 135.000 auto's terugroept vanwege deze problemen. Vorige maand had de Amerikaanse toezichthouder voor verkeersveiligheid (NHTSA) de automaker al opgeroepen om maximaal 158.000 auto's terug naar de garage te halen.

De dienst noemde de problemen met de touchscreens een defect waarvoor een terugroepactie noodzakelijk was. Tesla is het daar niet mee eens, maar lost de problemen nu toch op.

Fors aantal voor Tesla

Vorig jaar bouwde het bedrijf zo'n 500.000 voertuigen. Een jaar eerder waren dat er nog geen 380.000. Bovendien maken de Model 3 en Model Y, die betaalbaarder zijn dan de Model S en Model X, daar een groot deel van uit. 

Tientallen ontevreden Nederlandse Tesla-bezitters willen overigens een rechtszaak starten tegen Tesla vanwege alle problemen met de auto's en de dienstverlening van het bedrijf.

Getest: elektrische auto van een nieuw Chinees merk