Gebruiker CoronaMelder mag zich meteen na melding laten testen
CoronaMelder

Gebruiker CoronaMelder mag zich meteen na melding laten testen

03-02-2021 16:05 Laatste update: 16:10

Gebruikers van de CoronaMelder kunnen zich voortaan direct laten testen als de app ze heeft gewaarschuwd dat ze in de buurt waren van iemand die is besmet. Dat moet nieuwe coronabesmettingen sneller aan het licht te brengen.

Tot nog toe was de richtlijn om vijf dagen te wachten met testen. Dat hoeft voortaan niet meer, meldt het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Doen mensen binnen vijf dagen na het risicovolle contact een test en is die negatief, dan moet wel een tweede test volgen. Die moet worden gedaan op of na de vijfde dag na het contact.

"Het kan soms namelijk een aantal dagen duren voordat een test kan meten of iemand besmet is. Blijf thuis totdat uit deze test blijkt dat je geen corona hebt", aldus het ministerie. 

De nieuwe richtlijnen zijn per direct opgenomen in de app. De gebruikers hoeven geen update uit te voeren. "In de melding dat de gebruiker in de buurt is geweest van iemand met het coronavirus, krijgt de gebruiker concrete aanwijzingen wat te doen."

Britse variant

Met de aanpassing hoopt VWS nieuwe besmettingen sneller te ontdekken. Het ministerie wijst op de komst van besmettelijkere varianten van het virus, zoals de Britse. Volgens een schatting van het RIVM veroorzaakt de Britse variant nu al twee derde van alle besmettingen.

Nu ook op pauze zetten

Een andere verandering in de CoronaMelder is dat de app voortaan op pauze kan worden gezet. Die functie is bijvoorbeeld handig als telefoons voor langere tijd dicht bij elkaar liggen, maar de bezitters ergens anders zijn. "Dat geldt bijvoorbeeld voor scholieren die telefoons moeten inleveren bij aanvang van de les of werknemers die hun telefoon achterlaten in een kluisje."

Mogelijk melding bij korter contact

Mogelijk komen er nog meer aanpassingen aan de app. Een speciale commissie raadt het ministerie aan te onderzoeken of het verstandig is mensen sneller te gaan waarschuwen dan nu.

Gebruikers van de app krijgen momenteel een waarschuwing als ze 15 minuten of langer binnen 1,5 meter zijn geweest van een andere appgebruiker die positief is getest. Bij de Britse variant is "waarschijnlijk een kortere periode van contact of een grotere afstand reeds genoeg om besmet te kunnen raken", waarschuwt de commissie.

Bijna 100.000 tests na melding app

De CoronaMelder-app is tot nu toe 4,5 miljoen keer gedownload voor iPhone en Android.

Sinds de invoering van de app in oktober zijn al zo'n 100.000 coronatests uitgevoerd na een notificatie van de CoronaMelder. Volgens een overzicht van de resultaten tot en met afgelopen zondag stond de teller toen op 99.951.

In totaal hebben 8903 mensen positief getest op het virus na een waarschuwing van de app.

Zo werkt de CoronaMelder

De CoronaMelder werkt op basis van bluetooth. Als twee gebruikers met de app dicht bij elkaar in de buurt zijn, wordt een unieke, willekeurige code uitgewisseld. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op de telefoon van de gebruiker.

Omdat de codes willekeurig zijn, is niet te achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server van de GGD sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Als iemand dezelfde code heeft als de besmette patiënt, is diegene mogelijk ook besmet.