Kabinet beslist binnenkort over app met 'testbewijs'
App als testbewijs

Kabinet beslist binnenkort over app met 'testbewijs'

18-02-2021 09:35 Laatste update: 13:08

Het kabinet wil op zeer korte termijn een besluit nemen over een mogelijke app met een 'bewijs' van een negatieve coronatest.

Werknemers zouden bijvoorbeeld met zo'n mobiele app een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waardoor ze naar kantoor kunnen komen. Maar ook voor festivals en andere evenementen zou het mogelijk een uitkomst bieden. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht zelfs dat volgende week mogelijk al een knoop wordt doorgehakt. 

Het kabinet heeft de Gezondheidsraad eerder om advies gevraagd over de kwestie. Die stelt een aantal voorwaarden voor het gebruik van zo'n testbewijs. "Testbewijzen moeten noodzakelijk en effectief zijn om de samenleving te heropenen en tegelijkertijd virusverspreiding terug te dringen", zegt de raad.

Privacy

De raad wil dat de privacy goed gewaarborgd wordt en het beleid niet zal leiden tot discriminatie en onrechtmatige uitsluiting van mensen die zich niet laten testen.

De vraag of de testbewijzen kunnen leiden tot meer vrijheden, hangt ook af van het 'algemene coronabeeld': "Dat betekent dat testbewijzen op het ene moment wel en later niet meer goed verdedigbaar kunnen zijn", schrijft de Gezondheidsraad. Het kabinet zou de testbewijzen mogelijk moeten schrappen op het moment dat het aantal nieuwe besmettingen snel oploopt.

Naar die aanbevelingen wordt nog gekeken, maar het kabinet is erop gebrand het sociale en economische leven weer een beetje te openen, zegt een woordvoerder van het ministerie.