'Instagram werkt aan verticaal scrollen door Stories, vergelijkbaar met TikTok'
Sociale media

'Instagram werkt aan verticaal scrollen door Stories, vergelijkbaar met TikTok'

04-02-2021 11:18 Laatste update: 11:21

Instagram zou werken aan een nieuwe weergave van Stories: verticaal scrollend, zoals de video's bij de populaire concurrent TikTok.

De nieuwe verticale weergave van de Stories-feed wordt al genoemd in de nieuwste versie van Instagram, maar wordt nog niet actief getest. App-ontwikkelaar Alessandro Paluzzi ontdekte in de code van Instagram een knop waarmee gebruikers de weergave van hun Stories-overzicht kunnen veranderen. "Swipe naar boven en beneden om door Stories te bladeren", luidt de functie.

Instagram bevestigt tegenover TechCrunch dat de functie inderdaad wordt gebouwd. "Het gaat om een vroeg prototype dat momenteel nog niet getest wordt op Instagram", aldus een woordvoerder. Het is nog niet zeker dat de functie er komt, al lijkt het wel aannemelijk.

TikTok groeit snel

TikTok heeft groot succes met zijn vormgeving met verticale video's. In Nederland werd TikTok vorig jaar voor het eerst meer gebruikt dan Facebook onder jongeren. Instagram kwam eerder al met TikTok-kopie Reels, die onlangs een prominentere plek in de app heeft gekregen.

Scrollen

Instagram-hoofd Adam Mosseri zei onlangs tegen The Verge dat Instagram in 2020 'op een hoop paarden heeft gewed', wat in 2021 afgemaakt moet worden door 'de ervaring te versimpelen'. Het gebruik van verticaal scrollen in Stories zou een versimpeling zijn: de ouderwetse Instagram-feed is altijd al verticaal scrollend, net als Reels en het Explore-overzicht van Instagram.

De horizontale interface van Stories heeft Instagram jaren geleden gekopieerd van Snapchat. Ook Snapchat test inmiddels al een verticale interface, met zijn functie Spotlight.

Volg Bright ook op Instagram.

Nieuw slim slot uit Nederland: geen sleutels meer nodig