tiktok link producten kopen verkopen
Sociale media

'TikTok laat gebruikers geld verdienen met links naar webshops'

8 februari 2021 om 15:15
Laatste update: 8 februari 2021 om 15:20

De populaire filmpjesapp TikTok zou gebruikers geld willen laten verdienen door hen links te laten plaatsen naar webwinkels. De TikTokkers ontvangen dan een klein deel van de omzet van bestelde producten.

TikTok wil een groot offensief op het gebied van e-commerce starten om zo de concurrentiestrijd met Facebook op te voeren. Dat meldt de Financial Times, op basis van bronnen die de plannen van TikTok hebben ingezien. 

Een van de onderdelen van het plan is om populaire TikTok-gebruikers toe te staan om zogeheten affiliate links naar producten op webwinkels te plaatsen. Daarmee ontvangen ze een klein percentage van de omzet van de producten die hun volgers bestellen. Momenteel is het nog niet mogelijk een aanklikbare link te plaatsen in of onder een video op TikTok, er is slechts de mogelijkheid om één link op de profielpagina te zetten. 

'Live shopping'

Een andere nieuwe functie waar TikTok aan zou werken is 'live shopping', een online-variant op teleshopping die werkt met livestreams in de app. Ook zouden grote merken volgens de Financial Times hun catalogus met producten op een nieuwe manier kunnen tonen op TikTok. 

Concurrentie Facebook

TikTok, dat onderdeel is van het Chinese techbedrijf Bytedance, verdient tot nu toe vooral geld aan advertenties. De video-app werkt aan een systeem waarmee iedereen gemakkelijk via het web advertenties op het platform kan inkopen, vergelijkbaar met wat Facebook en Google aanbieden. ByteDance heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Facebook laat bedrijven ook al langer producten verkopen via speciale winkelgedeeltes in de apps van Facebook, WhatsApp en Instagram. 

Grote groei TikTok

TikTok was de meest gedownloade app van 2020 en groeide ook in Nederland zeer snel. Onder Nederlandse jongeren is het gebruik van TikTok inmiddels groter dan dat van Facebook.

In totaal is de app wereldwijd meer dan twee miljard keer gedownload. 

Volg Bright ook op TikTok

Cameratest: iPhone 12 Pro Max vs. Samsung S21 Ultra