Privacywaakhond krijgt veel meer personeel na GGD-lek
Enorm aantal datalekken

Privacywaakhond krijgt veel meer personeel na GGD-lek

09-02-2021 16:39 Laatste update: 16:50

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, krijgt vanaf 2022 veel meer personeel. De AP gaat van 184 werknemers nu naar 470 mensen vanaf volgend jaar.

De Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag in met een motie die vorige week werd ingediend tijdens een debat met minister Hugo de Jonge. De minister moest toen het grote privacylek in de coronasystemen van de GGD verantwoorden.

Kamerleden vroegen de minister tijdens het debat waarom de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat lek niet heeft gevonden. De oorzaak is al langer bekend: er is een groot personeelstekort bij de privacytoezichthouder. Al sinds de invoering van de privacywet AVG in 2018 trekt de AP regelmatig aan de bel over het tekort aan personeel.

Tienduizenden datalekken 

Momenteel heeft de waakhond bijvoorbeeld niet eens één medewerker die zich fulltime kan richten op mogelijke datalekken. Eén medewerker heeft daarvoor één dag in de week de tijd. Jaarlijks worden ruim 27.000 datalekken bij overheid en bedrijven gemeld bij de AP, die 2,9 fte heeft om die lekken te onderzoeken.

Meer slagkracht

De groei van 184 naar 470 fte (fulltime-medewerkers) is overgenomen uit een onderzoek dat adviesorganisatie KPMG vorig jaar uitvoerde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

KPMG oordeelde toen dat de privacywaakhond moet groeien naar een budget van ruim 66 miljoen euro per jaar in 2025, om zijn wettelijke taken goed uit te kunnen voeren.

"Met de brede steun voor de motie om de AP meer slagkracht te geven, is vandaag nogmaals onderstreept hoe belangrijk Nederland de bescherming van persoonsgegevens vindt", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in een reactie.

Ruime steun  

De motie om het budget van de AP uit te breiden is breed gesteund. De motie werd ingediend door de SP, samen met Kamerleden van D66, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, DENK, 50PLUS, GroenLinks en de ChristenUnie.

Kijk ook: wat heb je nu aan 5G?