Race voor zonneauto's gaat niet door
World Solar Challenge

Race voor zonneauto's gaat niet door

12-02-2021 10:33 Laatste update: 11:37

De World Solar Challenge, de race in Australië voor auto's die op zonne-energie rijden, gaat dit jaar niet door.

Aan de race doen studentenploegen van over de hele wereld mee, waaronder Nederland. "We hebben deze moeilijke beslissing moeten nemen vanwege de moeilijkheden rond de sluiting van grenzen en het binnenhalen van zo veel deelnemers", aldus de organisatie.

De wedstrijd zou op 22 oktober beginnen in de stad Darwin, in het uiterste noorden van Australië. Dwars door de uitgestrekte woestijn, de outback, zouden de teams in etappes naar de stad Adelaide rijden. Daar zouden ze rond 30 oktober aankomen, na ongeveer 3000 kilometer racen. Nederlandse teams winnen de wedstrijd vaak.

Bij de vorige editie, in 2019, ging de overwinning naar studenten uit het Belgische Leuven. De auto uit Delft lag aan kop, maar ging in het zicht van de finish in vlammen op. Eerder viel de auto uit Enschede als koploper uit.

In een andere categorie won vorige keer een auto uit Eindhoven. Een team uit Groningen deed ook mee.

De organisatoren willen de studenten de kans geven om hun zonne-auto's online aan de wereld te laten zien. De eerstvolgende editie van de World Solar Challenge is in 2023.

Europese alternatieven

Solar Team Twente, een van de Nederlandse studententeams, is teleurgesteld. "De teamleden zetten anderhalf jaar alles opzij en werken toe naar de race in Australië. Nu valt die race weg. We nemen natuurlijk de tijd om dit te verwerken, maar we zullen de spirit erin houden", laat teamleider Colin van Laar in een verklaring weten.

Het Twentse team was al begonnen met het bouwen van de auto voor de Australische race. De studenten kijken met andere teams uit Europa naar alternatieven, zoals het houden van races op circuits of een 3000 kilometer lange race door Europa.

Auto op zonne-energie van Duitse startup: