Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'
Nepberichten over pakjes

Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'

17-02-2021 16:03 Laatste update: 16:14

De politie zegt dat cybercriminelen die nepberichten versturen over de bezorging van pakketjes elke dag ruim duizend euro buitmaken in Nederland.

Criminelen sturen bij deze vorm van online-oplichting via sms of e-mail een bericht over een pakket dat onderweg is. Deze berichten zijn vormgegeven alsof ze bijvoorbeeld door PostNL of DHL zijn verstuurd. In de berichten wordt ontvangers gevraagd om invoer- of verzendkosten te betalen via een link die naar een vervalste website leidt.

"Het totale bedrag dat criminelen op deze manier buitmaken komt landelijk neer op meer dan duizend euro per dag", meldt de politie. Dat is volgens de politie 'slechts het topje van de ijsberg', omdat veel mensen geen aangifte zouden doen van deze vorm van oplichting.

Mailadres goed checken

De politie benadrukt dat pakketdiensten klanten niet over invoerkosten zullen benaderen via sms. Ontvangers van mailberichten kunnen zien of die echt zijn door de afzender te controleren. De adressen lijken vaak op de echte, maar zijn dan net iets anders.

"Ze eindigen bijvoorbeeld niet op .nl, maar op andere extensies, bijvoorbeeld PostNL.eu of DHL.org. Op het eerste gezicht lijkt het oké. Men ziet immers PostNL staan. Maar extensies als .eu, .org of .it zijn signalen dat het niet in orde is", zegt cybercrime-analist Esther Buitenhuis van de politie.

Van banken naar pakketdiensten

Buitenhuis ziet de laatste maanden een stijging van het aantal aangiftes van oplichting via berichten die zogenaamd van pakketbezorgdiensten komen. "Waar we voorheen vooral zagen dat phishinglinks zogenaamd vanuit banken verzonden werden, zien we nu een verschuiving waarbij criminelen mensen benaderen met pakketbezorgdiensten als dekmantel."

Buitenhuis: "Heb je een pakket besteld via een AliExpress, dan klinkt het ook best aannemelijk als er om invoerkosten wordt gevraagd. Klik je toch op de link, dan kunnen de criminelen bij je bankgegevens en halen ze je bankrekening leeg."

Aangifte doen

Ze benadrukt dat slachtoffers altijd aangifte moeten doen. "Veel mensen schamen zich ervoor en durven dan geen aangifte te doen. Het kan echter iedereen overkomen. Door geen aangifte te doen wordt het voor ons ook lastig om het criminele netwerk in kaart te brengen en het probleem goed aan te pakken."