Australische Facebook-gebruikers kunnen geen nieuws meer posten
Mediawet

Australische Facebook-gebruikers kunnen geen nieuws meer posten

17-02-2021 19:48 Laatste update: 20:43

In Australië is het dadelijk niet meer mogelijk om links van nieuwsartikelen te delen op Facebook.

Ook kunnen Facebook-gebruikers in het buitenland geen posts van Australische nieuwsbedrijven meer zien.

Facebook besloot dat woensdag in reactie op een wetsvoorstel dat het bedrijf zou dwingen nieuwsbedrijven te betalen voor hun content. Volgens Facebook toont de wet een gebrek aan begrip over "de relatie tussen ons platform en uitgevers van nieuwscontent".

Google sloot deze week een deal met het Australische Newscorp om zo problemen met de wet te vermijden. Maar Facebook vindt zichzelf niet vergelijkbaar met de zoekgigant. "Uitgevers geven hun content niet vrijwillig aan Google, bij ons kiezen ze er voor om nieuwsartikelen te plaatsen omdat ze daarmee meer abonnementen verkopen."

Uitgevers zouden juist meer geld aan Facebook verdienen dan andersom, schrijft het bedrijf. "Nieuws is slechts 4 procent van wat wij in de feed laten zien."

Australische mediawet

Google en Facebook zijn goed voor 81 procent van de Australische reclamemarkt. De Australische overheid wil deze macht breken, onder andere met een panel dat moet beoordelen of prijsafspraken tussen de bedrijven en uitgevers eerlijk zijn.

Onder de nieuwe wet moeten sociale mediaplatformen uitgevers betalen om hun content te laten zien. Ook zouden bedrijven als Google en Facebook veranderingen aan hun algoritmen minstens veertien dagen van te voren doorgeven aan uitgevers. Ze mogen niet discrimineren tegen uitgevers waar ze mee in de clinch liggen.

Facebook en Google zijn het oneens met de inhoud van de wet. Zo dreigde Facebook al langer met het blokkeren van nieuwslinks in Australië. Het bedrijf heeft nu daad bij woord gevoegd.

Deze nieuwe technieken maken je volgende TV nog beter!