Bijna 2 jaar cel voor afpersing met DDoS-aanvallen
Cybercrime

Bijna 2 jaar cel voor afpersing met DDoS-aanvallen

18-02-2021 09:01 Laatste update: 15:00

Een 25-jarige man uit Veenendaal is veroordeeld tot 36 maanden celstraf, waarvan 16 voorwaardelijk, vanwege het afpersen van bedrijven door gebruik te maken van DDoS-aanvallen.

Twee bedrijven hebben de man uiteindelijk betaald in bitcoins. De verdachte moet een aantal bedrijven een schadevergoeding betalen.

De verdachte richtte zich onder meer op een verhuurder van licht en geluid, een juwelier, een erotische groothandel en een bloemenwinkel. In bijna alle gevallen voerde hij een waarschuwingsaanval uit. De aanvallen veroorzaakten storingen op de websites en zorgden ervoor dat klanten het bedrijf niet konden bereiken.

De rechtbank zegt dat de man goed voorbereid te werk ging. Hij zou na zijn arrestatie geen inzage hebben gegeven in zijn werkwijze. Volgens de rechtbank is de kans groot dat de man was doorgegaan als hij niet was opgepakt.

 

De politie vond een USB-stick, een dongel en een telefoon. Op de USB-stick werden onder meer documenten gevonden waar de tekst van het afpersingsbericht instond. Ook stond er een virtuele telefoon op waarmee WhatsApp-berichten zijn verstuurd naar een medewerker van een bedrijf dat aangifte deed.

De veroordeelde man zei dat hij deze spullen had gekocht als hackerspakket en dat ze niet van hem waren. De rechtbank geloofde hem niet.