Clubhouse

'Politieagenten en militairen mogen Clubhouse gebruiken'

18 februari 2021 om 16:51
Laatste update: 18 februari 2021 om 16:52

Het is niet verboden voor politieagenten en militairen om de nieuwe praat-app Clubhouse te gebruiken. Wel moeten ze voorzichtig zijn met wat ze er delen, laten het ministerie van Defensie en de korpsleiding weten.

Clubhouse is een app die werkt als een virtueel clubhuis, waar mensen live met elkaar praten in audio. De app, momenteel nog alleen beschikbaar voor iPhones, is de laatste weken erg populair geworden.

Volgens het ministerie van Defensie gelden voor Clubhouse dezelfde regels als voor andere apps. Militairen mogen de app gebruiken, zoals ze ook op sociale media als Facebook, Twitter, Snapchat en TikTok mogen. Ze mogen echter geen vertrouwelijke informatie delen via het netwerk.

Politie

De politie zegt bij alle opkomende apps, dus ook bij Clubhouse, te kijken wat de kansen en de risico's zijn. "Tot die tijd geldt het algemene beleid hoe je je als agent op sociale media beweegt. Let op wat je met wie deelt, en als het niet nodig is om iets te delen, doe het dan niet. Zulke platforms zijn belangrijk om contact te maken met burgers, maar elk gebruik brengt ook beveiligingsrisico's met zich mee."

Privacy

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Stanford ontdekten onlangs dat communicatie via de app deels via servers in China loopt. Daardoor zouden bepaalde gegevens zijn te onderscheppen. De makers van Clubhouse beloven een update die zou voorkomen dat dataverkeer via China verloopt. 

Duitse consumentenorganisaties stellen dat Clubhouse op meerdere punten de Europese privacyregels (AVG) schendt.

Luister ook de Bright Podcast waarin we de toekomst van Clubhouse bespreken: