Congres VS hoort topmannen techbedrijven over nepnieuws
Techreuzen

Congres VS hoort topmannen techbedrijven over nepnieuws

19-02-2021 08:09 Laatste update: 09:53

Het Amerikaanse Congres gaat de topmannen van Facebook, Google en Twitter horen over de aanwezigheid van nepnieuws en desinformatie op sociale mediaplatformen.

Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) hebben toegezegd op 25 maart te getuigen voor twee commissies van het Congres.

"Of het nu gaat om onwaarheden over het Covid-19-vaccin of onterechte claims van verkiezingsfraude, deze online platforms hebben ervoor gezorgd dat verkeerde informatie zich verspreidde, waardoor nationale crises werden geïntensiveerd met echte, grimmige gevolgen voor de volksgezondheid en veiligheid", stellen de hoofden van de commissies in een verklaring over de hoorzitting.

Misbruik van dominante positie

Zuckerberg, Pichai en Dorsey hebben eerder al getuigd voor het Congres, toen concludeerde een commissie van het Huis van Afgevaardigden dat Facebook, Apple, Google en Amazon op grote schaal misbruik maken van hun dominante positie op de markt voor onlinediensten.

Er werd onder meer voorgesteld het mogelijk te maken de techreuzen te verbieden om in bepaalde overlappende markten actief te zijn.

Verkiezingstijd

Socialmediabedrijven liggen al langere tijd onder vuur vanwege politieke desinformatie en manipulatie, die volgens deskundigen met name in verkiezingstijd welig tiert op de platformen.

Facebook maakte donderdag nog bekend meer te gaan doen om misinformatie over klimaatverandering aan banden te leggen. Zo zegt de techgigant samen te werken met experts van verschillende Amerikaanse universiteiten om "mythes over het klimaat" te ontkrachten.

Ook zei topman Zuckerberg eerder dat Facebook "de temperatuur" op zijn platform "wil verlagen" door opruiende politieke berichten beter te weren.

Luister ook de Bright Podcast over het technieuws van de week:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s