Concurrentie

'VS onderzoekt of login-knop Apple marktverstorend werkt'

'VS onderzoekt of 'Log in met Apple'-knop marktverstorend werkt'
24 februari 2021 om 13:34
Laatste update: 24 februari 2021 om 13:39

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou onderzoeken of Apple het gebruikers met zijn 'Log in met Apple'-knop te lastig maakt om over te stappen.

Er zou worden onderzocht of de knop van Apple ervoor zorgt dat gebruikers moeilijker kunnen overstappen naar apparaten op een concurrerend platform zoals Android of Windows, zeggen ingewijden tegen The Information.

Apple kwam met de 'Log in met Apple'-knop bij de introductie van iOS 13 in september 2019. De login-knop is een alternatief op bestaande opties van onder meer Google, Facebook en Twitter. Met de knop kunnen gebruikers makkelijk een nieuw account aanmaken op een site of in een app. In plaats van een nieuwe login te moeten maken, wordt ingelogd met bestaande inloggegevens.

'Overstappen moeilijker'

De variant van Apple belooft privacyvriendelijker te zijn, door minder gegevens met sites en apps te delen dan andere methoden. Ook kunnen gebruikers hun e-mailadres verbergen en in plaats daarvan een willekeurig e-mailadres te gebruiken.

De 'Log in met Apple'-knop zorgt er volgens critici voor dat gebruikers minder makkelijk kunnen overstappen naar bijvoorbeeld Android of Windows. In dat geval moeten gebruikers via een webpagina inloggen met hun Apple ID. Op apparaten van Apple gaat het inloggen met de methode naadlozer dan met alternatieven.

Verplicht getoond in apps

Bovendien verplicht Apple ontwikkelaars van apps voor iOS en macOS om de Apple-knop te tonen op alle plekken waar ook login-knoppen van bijvoorbeeld Google en Facebook worden getoond.

Zowel in de VS als in Europa wordt de macht van de grote techbedrijven door overheden onderzocht. Zo onderzoekt de Europese Commissie of Apple zijn macht misbruikt met de App Store en zijn betaalmethode Apple Pay.