YouTube experimenteert met speciale accounts voor tieners
'Accounts onder supervisie'

YouTube experimenteert met speciale accounts voor tieners

24-02-2021 18:24 Laatste update: 25-02-2021 09:23

YouTube experimenteert met een speciale accountvorm voor tieners en kinderen tussen de 8 en de 12 jaar oud.

De videosite heeft al een speciale app voor jongere kinderen, YouTube Kids, maar kinderen van 8 jaar en ouder voelen zich te volwassen voor die app, schrijft het bedrijf. Daarom begint het bedrijf nu een beta met zogenoemde 'accounts onder supervisie'.

De nieuwe accountvorm zal "in de komende maanden" als betaversie worden aangeboden. Deze is dan ook in Nederland te gebruiken.

Drie categorieën

De supervisie-accounts krijgen toegang tot het normale YouTube, niet de speciale, beperkte versie voor kinderen. Ouders kunnen vervolgens bepalen welke van een drietal typen video's een kind daadwerkelijk te zien krijgt: alleen content voor kinderen onder de 13, ook content voor kinderen ouder dan 13, of alles, behalve wat expliciet voor volwassenen bedoeld is.

YouTube gebruikt reacties van gebruikers, kunstmatige intelligentie en een eigen team om te bepalen wat voor video's in welke groep thuishoren. Het bedrijf raadt ouders wel aan om bij de les te blijven en op te letten op wat hun kinderen kijken.

Ouders krijgen daarom toegang tot de kijkgeschiedenis van supervisie-accounts.

Sommige functies uitgeschakeld

Gebruikers met een supervisie-account kunnen bepaalde functies niet gebruiken, zoals comments achterlaten of zelf video's uploaden. Het is met een dergelijk account niet mogelijk om geld te betalen voor abonnementen en andere zaken op YouTube.

Ten slotte zal een supervisie-account geen advertenties te zien krijgen op basis van het persoonlijke surfgedrag en kan je er ook geen gaming-accounts aan koppelen.

Verder wil YouTube nog meer in YouTube Kids gaan investeren, de speciale app voor jonge kinderen. Zo krijgen ouders nu een optie om video's uit te zoeken waarvan ze willen dat die aan hun kind worden aangeraden.

Zo werkt YouTube Kids - nu ook in Nederland