© Starlink

Satellietinternet van bedrijf Elon Musk later dit jaar in Nederland

Een Starlink-schotel op een dak.

Starlink

Satellietinternet van bedrijf Elon Musk later dit jaar in Nederland

25-02-2021 10:39 Laatste update: 13:51

In de tweede helft van dit jaar komt het satellietinternet van Starlink in Nederland beschikbaar. Het satellietnetwerk wordt aangelegd door het ruimtevaartbedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk.

Nederlanders die hun e-mailadres hadden achtergelaten op de site van Starlink, kregen woensdag bericht dat de dienst in Nederland beschikbaar komt. Wie zijn adres invult op de site van Starlink, kan alvast een abonnement afsluiten.

Het satellietinternet komt in de tweede helft van 2021 beschikbaar in Nederland. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel. Dat kost 499 euro, bovenop de maandelijkse 99 euro servicekosten van Starlink.

Nog vrij lage snelheden

Starlink werkt heel anders dan bijvoorbeeld mobiel 4G-internet. De schotel moet altijd vrij zicht op de satelliet hebben: bomen of andere obstakels verstoren het signaal. Ook ligt de snelheid nog relatief laag: 50 tot 150 Mbps. Musk beloofde onlangs wel een snelheidsverdubbeling naar 300 Mpbs voor het eind van het jaar.

Het satellietnetwerk van Starlink is nog in aanbouw. Momenteel zijn er ruim duizend satellieten actief, dat moeten er op termijn ruim 40.000 worden. Ondanks goedkeuring is er veel kritiek op de plannen van Starlink en vergelijkbare bedrijven. De grote hoeveelheid satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en astronomie moeilijker kunnen maken.

Vast internet veel goedkoper

De snelheden die Starlink straks biedt voor 99 euro per maand, zijn bij de Nederlandse internetproviders zo'n 25 tot 50 procent goedkoper. Wel is Starlink straks beschikbaar op elke plek binnen het dekkingsgebied, zonder dat daar een verbinding hoeft te liggen.